Typ rakoviny, který se pozná podle zubů

Rakovina je vážná věc, která si především žádá včasnou diagnózu. Jak ji poznat? V případě jednoho z jejích typů ledacos prozrazuje stav ústní dutiny!

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR na svých stránkách uvádí, že v mezinárodním srovnání stojí Česká republika v incidenci zhoubných nádorů (ZN) v Evropě na 16. až 17. místě, u řady onkologických diagnóz dokonce obsazujeme přední místa evropských statistik. To se týče zejména nádorů na ledvinách, slinivce břišní, žlučníku či prostatě. Průměrný člověk přitom nejvíce, kupříkladu z médií nebo okruhu svých známých, zná rakovinu plic, prsu a kůže. Ale co dál?

Nenápadná červená vlajka

Méně se hovoří o typech rakoviny, které postihují ústa, hrdlo, slinné žlázy, stejně jako nosní dutiny. Naposledy se do povědomí veřejnosti dostal známý americký herec a producent Michael Douglas (76), kterému byla diagnostikována rakovina jazyka. Tehdy se psal rok 2010. Co se týče nosu, dutin a úst, tak americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí poukazuje na jeden varovný příznak, se kterým se může setkat každý, u koho vznikne riziko vzniku nádoru. A ten se týká chrupu.

Práce s chemikáliemi jako riziko

Bolest v horních zubech a uvolnění zubní protézy, která již nesedí, signalizují problém ve vedlejších nosních dutinách. Klinika Mayo, což je nezisková organizace a mezinárodně uznávané prestižní americké lékařské výzkumné a vzdělávací centrum a univerzitní nemocnice v Rochesteru v Minnesotě, hlásá, že zatímco rakovina nosu a dutin je poněkud vzácná, u tohoto druhu onemocnění jsou lidé vystaveni vyššímu vlivu faktorů prostředí.

Patří sem kouření, pobyt ve znečištěném prostředí zamořeném chemikáliemi a dráždivými látkami ve vzduchu či infikace lidským papilomavirem (HPV).  „Bolest horních zadních zubů je ale také poměrně častým příznakem sinusitidy, což je zánětlivé onemocnění vedlejších dutin dýchacích cest,“ uvedl Alan B. Carr, zubní expert zmíněné kliniky s tím, že se není nutné ihned znepokojovat.

Doprovodné jevy, na které si dávat pozor

V případě rakoviny se souběžně s bolestí zubů objevuje i krvácení z nosu, hrudky nebo vředy uvnitř nosu, které se nehojí, necitlivost a brnění v obličeji, tlak dutin, bolest nebo problémy se zrakem. Pokud se něco takového děje, prvním krokem by měla být konzultace se zubním lékařem. Ten zváží, zda aktuální zdravotní stav vyžaduje další vyšetření.

Zdroje: https://www.uzis.cz/index.php?pg=aktuality&aid=8466, bestlifeonline.com, https://www.nhs.uk/conditions/nasal-and-sinus-cancer/, https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/nasal-sinus-cancer/symptoms






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat