Zubnímu kartáčku je třeba věnovat výjimečnou péči

100 milionů bakterií neúnavně produkujících toxiny a fekálie. Tolik jich pobývá na zubním kartáčku, který používáte každý den. Jak často ten svůj dezinfikujete a měníte?

Zubní kartáček je nástroj pro zachování zdraví ústní dutiny přímo nezbytný. Věděli jste, že v roce 2003 byl zvolen vynálezem, bez něhož nemohou lidé žít, přičemž dokonce zvítězil nad automobilem nebo mobilním telefonem? A kdo by se divil. Vědci spočítali, že průměrný člověk stráví čistěním zubů bezmála 40 dní svého života. Ze statistik také vyplývá, že nejoblíbenější barvou kartáčku bývá modrá. A teď k trochu méně příjemným faktům… Co všechno si jeho prostřednictvím vkládáte do pusy a jak často by se tahle pomůcka měla měnit?

Bakterie, které byste nespočítali

Když se řekne bakterie, kdekoho přepadne nepříjemný pocit. A je to pochopitelné, protože o tom, že přenášejí nejrůznější nemoci, slýcháme neustále. Také doma uklízíte pomocí antibakteriálních prostředků, abyste jejich počet co nejvíce snížili? Dobře děláte. A teď si představte, že na vašem zubním kartáčku pobývá přibližně 100 milionů bakterií, a to včetně E. coli a komplet celého rodu stafylokoků. Alespoň tak to vyplývá z odborných výzkumů. A co hůř, mezi jeho štětinami se nacházejí i jejich produkované toxiny a fekálie. Ano, z tohoto pohledu už zubní hygiena nevypadá jako příliš očišťující proces, že? Přesně proto se klade důraz na pravidelnou dezinfekci tohoto nástroje, jež se provádí třeba horkou vodou nebo peroxidem vodíku. Kdy že jste něco takového udělali naposledy?

Trochu nešťastné umístění

Nejen kartáček, byť je jeví jako čistý, tak trochu klame. Jistá americká studie zrovna nedávno prokázala, že držák či kelímek, který slouží k jeho skladování, patří do trojice nejkontaminovanějších míst v celé domácnosti. Tak mu při úklidu věnujte dvojnásobnou péči.

Frekvenci výměny mnozí podceňují

Přimějí k vás v obměně kartáčku jen rozdvojené a opotřebené štětiny? Tak to je špatně. V tiskové zprávě Americké stomatologické asociace stojí, že životnost této pomůcky bývá pouhý měsíc a po této době je třeba dát prostor nové náhradě.

Zdroje: healthdigezt.com, redmonddentistry.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat