Spánek zahalený tajemstvím

Spánek je nejdůležitější součástí procesu obnovy těla. Vědci z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvádějí, že pro dostatečnou regeneraci potřebujete každou noc alespoň sedm hodin spánku. U každého se však tento čas může lišit v souvislosti s věkem, fyzickou zátěží a životním stylem (včetně stravování).

Tak či tak, vaše tělo potřebuje dostatek kvalitního spánku na opravu svalů a buněk, shromáždění všech nových prožitků a vzpomínek, a zajištění správného chodu základních tělesných funkcí, včetně čistění těla od nežádoucích látek. ojďme se tedy podívat, proč je spánek tak důležitý, a co jste možná o něm nevěděli.

Spánek potlačuje stres

Řekněme, že pokud každou noc spíte méně než doporučených (minimálně) sedm hodin, je vysoce pravděpodobné, že se následující den budete cítit neodpočatí a nevyrovnaní. Obzvláště, pokud zátěž těla v podobě nedostatečného spánku trvá dlouhodobě. V takových případech budete podráždění, budete se hůře soustředit, ztratíte chuť do života, sníží se vám logické uvažování, a nezřídka se mohou objevit deprese. Podle výzkumů se (dospělí) lidé cítí více ve stresu, pokud nemají dostatek spánku, jsou snadno popudliví a chybí jim motivace.

Spánek je přínosný pro mozek

Dostatečný a kvalitní spánek (a regenerace během něj) dokáže s vaším tělem zázraky. Nejvíce je však spánek přínosný pro mozek, což si málokdo uvědomuje. Váš mozek celý den pracuje na plné obrátky, zpracovává nejrůznější podněty a informace. Během prvních pár minut spánku si proto dopřeje zasloužený oddych, díky několika fázím spánku, které se zaměřují na mozkové vlny a aktivitu, a dávají jim pokyn, aby si „udělaly přestávku“.

Velice zjednodušeně řečeno, samozřejmě. Jednotlivé fáze spánku jsou totiž mnohem složitější, a jejich vysvětlování by vystačilo na samostatný článek. Připravte proto svému mozku před spánkem vhodné podmínky k tomu, aby se mohl během spánku „restartovat“, a nevykonávejte těsně před spánkem žádnou náročnou aktivitu. Vyhraďte si večer čas na odpočinek: poslouchejte hudbu, čtěte knihu, vykoupejte se v teplé lázni… zkrátka připravte své tělo na klidný noční spánek. Tyto uklidňující okamžiky spouští uvolňování melatoninu, který se postará o kvalitní spánek.

Spánek je posilovač imunitního systému

Váš imunitní systém má tvrdý chléb. Den co den, každou hodinu a minutu chrání vaše tělo před vnějšími vlivy, viry a bakteriemi. Jedním z nejlepších způsobů, jak mu můžete poděkovat, je poskytnout mu čas na odpočinek, aby mohl vybudovat ještě kvalitnější obranu. Zatímco v noci spokojeně odfukujete, váš imunitní systém pravidelně uvolňuje bílkoviny zvané cytokiny. Pokud jste nemocní a bojujete s infekcí, vaše tělo produkci těchto „kamarádů“ ještě zvýší. Pokud se tedy připravujete o kvalitní spánek, můžete si být jistí, že vaše tělo bude velmi oslabeno v boji s infekcemi.

Pozn. Přesně proto se doporučuje během nemoci hodně spát. Koneckonců to dělají přirozeně i zvířata. Ze všech neduhů se zkrátka vyspí.

Spánek léčí a omlazuje

Spánek podporuje růst buněk a tkání, což urychluje proces hojení. Proto je tolik důležitý u dětí v období růstu a u osob, které mají fyzicky náročný režim, včetně sportovců. Pokud jste pravidelným návštěvníkem fitness center, spánek by měl být mimořádně důležitou součástí vaší cvičební rutiny. Proč? Protože vaše tělo potřebuje čas na zotavení, zejména vaše svaly. Během spánku se do svalů dostávají důležité živiny a kyslík pro podporu růstu a hojení. Spánek také stimuluje vaši hypofýzu k uvolňování růstových hormonů, které pomáhají při obnově svalů a růstu tkáně.

Na co zaměřit před spaním

Zajistěte, aby vaše ložnice byla ideálním místem pro spánek: udržujte ji v tichu, tmě a příjemné teplotě. Před spaním nezapomeňte důkladně vyvětrat.

Vynechte těžká jídla před spaním, vzdejte se alkoholu a kofeinu.

Odložte telefon a vypněte televizi. Jasné světlo stimuluje váš mozek, a může vám ztížit usínání.

Pokud míváte potíže usnout, uvařte si bylinkový čaj slazený medem (meduňka, třezalka, mateřídouška apod.)

Zdroje: medexpress.com, APA: Stress and Sleep, mpzdravyspanek.cz






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat