Posilnění mentálního zdraví

Když se vám začne plnit diář povinnostmi, v práci zůstáváte stále déle a nemůžete najít klid, mohly by vám následující jednoduché tipy pomoci posílit vaše mentální zdraví.

Některé dny jsou v práci tak stresující, že už si nevzpomeneme ani na to, co jsme měli k obědu nebo to, že na nás čeká – už studená – káva. V takových dnech, kdy se seznam úkolů nezmenšuje nebo se problém kupí jeden na druhý, nesmíme zapomínat na svoji duševní pohodu a zdraví. Psychická onemocnění jako deprese nebo vyhoření mohou totiž být důsledkem, že jsme správně nevyrovnávali náš pracovní a osobní život. Přitom stačí jen pár opatření, jak naši psychiku posílit a být tak odolnější vůči stresu.

Pětiminutové pauzy

Ať už krátký „pokec“ s kolegyní nebo rychlý telefonát s partnerem – i pětiminutové přestávky během pracovní doby mají zázračný účinek. Podle Carson Tate, zakladatelky učení „Working simply“ a autorky „Own It. Love It. Make It Work: How to Make Any Job Your Dream Job“ je pětiminutový rozhovor s jiným člověkem jako výživa pro náš mozek, který okamžitě pozvedne naši náladu a posílí vztahy.

Nebo můžete vyzkoušet druhý způsob – hudební přestávku. Podle „The Journal of Positive Psychology“ pomohou vaše oblíbené songy nejen snížit deprese a strach, ale posílí i vaše sebevědomí – zvlášť pokud zvolíte optimistickou melodii.

Pohyb

Nejvíce stresu přináší právě ty úkoly, které se objeví naprosto nečekaně: nepříjemný email od šéfa nebo termín v kalendáři, na který jste zapomněli. Nejlepší pomoc? Krátká procházka, několik výskoků nebo malá taneční party – to vám pomůže zase uklidnit emoce. Vyzkoušejte také nějaký způsob meditace – snižuje bojovnou náladu a přináší pokoj do všedních dní.

Definujte si práci

Podle Tate může velmi pomoci, když si během práce uvědomíte, jaké úkoly a problémy na vás mohou čekat. Ptejte se tedy sami sebe, proč jste právě ve stresu, co je pro vás opravdu důležité a které úkoly například můžete udělat později. Odpovědi si napište a přečtěte vždy, když se objeví negativní pocity.

Zdroj: názory autora, https://carsontate.com/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249389/, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat