Nadměrné pocení je zbytečná součást života

Silné pocení samo o sobě škodlivé není, ale… Pokud vás nadměrné pocení trápí, máme pro vás několik tipů, které vám mohou pomoci.

Nadměrné pocení je pro postižené až extrémně stresující a zásadním způsobem omezuje jejich každodenní život. Pokud už nechcete nosit jen černé oblečení nebo svetry, na kterých nejsou skvrny od potu vidět, a pokud chcete komukoli podat ruku beze strachu, že by mu byla vaše vlhká ruka odporná, máme pro vás tipy, které přípravky proti nadměrnému pocení pomáhají.

Není antiperspirant jako antiperspirant

Ačkoli mnoho lidí antiperspiranty nepoužívá kvůli obsaženému chloridu hlinitému, je to jedna z nejúčinnějších metod, jak snížit míru pocení –  stahuje totiž potní žlázy. S ohledem ale právě na hliník byste je rozhodně neměli používat denně nebo nanášet na oholenou nebo poraněnou pokožku.

Vyzkoušet také můžete tinktury z hexahydrátu chloridu hlinitého, které vám připraví v lékárně. Protože jsou mnohem koncentrovanější než antiperspiranty s obsahem hliníku, jsou také mnohem účinnější. Doporučené používání je ale maximálně jednou týdně, což ale stačí, protože jeho účinek obvykle trvá několik dní.

Holení

Oholené podpaží sice nezabrání samotnému pocení, ale výrazně omezí nepříjemný zápach.

Zbavte se jedů

Také nadměrná konzumace alkoholu a užívání nikotinu může pocení podporovat. Pokud vás tedy hyperhidróza – neboli nadměrné pocení – trápí, pak byste se měli vyhnout konzumaci jakýchkoli škodlivých látek.

Někdo to rád ostré

Ostré koření má kromě zvýraznění chuti ještě další přidružený účinek – vyvolává teplo. A díky tomu se může naše tělo více potit.

Vyrobte si deodorant s kokosovým olejem

Kokosový olej má údajně zvláštní schopnost – zabránit nejen zápachu, ale dokonce pocení samotnému. Tak proč to nezkusit? Na internetu a sociálních sítích najdete na jeho výrobu nespočet receptů.

Dubová kůra

Výtažky z dubové kůry nebo například černého čaje obsahují třísloviny, které mají stahující účinek a uzavírají tak potní žlázy.

Správné oblečení

I výběr správného oblečení může zásadně pomoci nebo přispět k nadměrnému pocení. Nejvhodnější je nosit prodyšné oděvy nejlépe z přírodních vláken jako je len nebo bavlna. Funkční prádlo má smysl pouze při sportu, protože rychle schne.

Železné rezervy se nevyplácejí

Že je nadváha nezdravá, se dočítáme ze všech stran. Lidé s nadváhou se ale obvykle i více potí, protože větší tělesná hmotnost je úměrná větší bazální rychlosti metabolismu, při které se tělo snaží ochladit – pocením. Zhubnout by tedy pomohlo nejen zdraví, ale i nadměrnému pocení. Neplatí to ale stoprocentně, protože produkce potu podléhá mnoha dalším individuálním faktorům.

Zdroj: life line, healthline







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat