Důležité vteřiny před mozkovou mrtvicí

U mozkové mrtvice nejsou nervové buňky zásobeny v důsledku ucpané nebo prasklé cévy kyslíkem. Ale už před tím, než dojde k samotné mrtvici, vysílá tělo varovné signály. A pokud jsou tyto signály rozpoznány včas, je možné mozkové mrtvici zabránit. V akutních případech je vždy životně důležité okamžitě volat tísňovou linku.

Na klinice nebo v nemocnici pozná akutní mrtvici lékař jasně z provedeného CT. Krvácení do mozku totiž vytváří na snímcích černý stín. Jak ale příznaky rozpoznat bez diagnostického zařízení?

Závratě a bolesti hlavy

Z nedostatku kyslíku v mozku se postiženému točí hlava. V případě akutního krvácení pacienti také často hlásí bolesti při nádechu nebo neobvykle silnou bolest hlavy.

Povislý koutek úst

Mozková mrtvice téměř vždy napadá pouze jednu hemisféru mozku. K narušení motoriky pak ale dochází na opačné polovině těla. Jedním z prvotních projevů mozkové mrtvice je povislý koutek úst. Pokud máte podezření, ale ústa se zdají v pořádku, měl by se postižený usmát.

Ztráta síly

Vyzkoušet také můžete například sílu stisku – na té polovině těla, která byla mozkovou mrtvicí zasažena, bude stisk znatelně slabší.

Vypláznout jazyk

Možná se to zdá směšné, ale je to myšleno naprosto vážně. V případě blížící se nebo probíhající mrtvice je pro postiženého obtížné správně zkoordinovat ruce a nedokáže zvednout paže do stejné výšky. Pokud dojde k narušení motoriky, jazyk při vypláznutí vždycky „sklouzne“ k jedné straně.

Částečné ochrnutí

Kromě ztráty svalové síly může také dojít k ochrnutí horní a dolní končetiny na jedné polovině těla. Postižení to často kompenzují zdravou polovinou, čehož by si měli příbuzní všimnout.

Poruchy řeči a hledání slov

V závislosti na postižené oblasti v mozku se mohou vyskytnout poruchy řeči. Hledání vhodných slov je tak rané varovné znamení. Postižený může také špatně artikulovat nebo mluvit s novými řečovými vadami kvůli ztrátě svalové síly v ústech a jazyku.

Ztráta sluchu

S přibývajícím věkem sice dochází k postupné ztrátě sluchu. Nedochází k ní však skokově ze dne na den. Spontánní ztráta sluchu je stejným varovným příznakem mozkové mrtvice jako například citlivost na hluk.

Poruchy zraku

Svaly, které ovládají naše pohyby očí, nemohou najednou zaměřit pohled na jeden bod způsobují, že dotyčná osoba vidí dvojitě. V důsledku zvýšeného intrakraniálního tlaku v postižené hemisféře se tak mechanicky stimuluje oblast pro zvětšování a zmenšování zornice. Zornička tak už není schopná reagovat na světlo a je jiná ve srovnání s druhou.

Bezvědomí

Nedostatečné zásobení mozku kyslíkem vede ke ztrátě vědomí. Při akutním krvácení upadá pacient během několika minut do život ohrožujícího kómatu.

Vždy volejte záchranku!!!

Při podezření na mozkovou mrtvici se počítá každá minuta. Proto vždy neprodleně volejte záchrannou službu na lince 112.

Zdroj: life line, https://www.medicinaplus.cz/novinky/dokazete-rozpoznat-projevy-mrtvice-a-poskytnout-prvni-pomoc-23







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat