Poznejte emocionální vyčerpání

Na konci sil a na hraně svých možností se nenachází jen naše fyzická část, Občas potřebuje přestávku i naše vyčerpaná psychika. Jak poznáte, kdy je nejvyšší čas „vypnout“?

„Ne, že bych byl slabý fyzicky, ale cítím se úplně vyčerpaný. A to vlastně kromě home office nemám moc co dělat.“ Takové věty slýcháme kolem sebe poslední dobou poměrně často. Od přátel, kolegů, lidí v obchodě nebo při nechtěném poslouchání cizích telefonních hovorů.

A možná to znáte taky. Taková podivná směs únavy a vnitřní prázdnoty. Takový pocit, že půl hodiny koukáte na špinavé nádobí, ale nemáte sílu ho umýt nebo dát do myčky. Za poslední dva roky nás toho potkalo hodně, ale měli jsme jen málo času na to, dobít si baterky.

Nejvyšší čas dát si pauzu

V našem každodenním životě musíme fungovat. Jednáme podle naučené rutiny a v hlavě nás řídí autopilot – práce, domácnost, děti. Může se tedy snadno stát, že si prostě ani nevšimneme, jak jsme ve skutečnosti vyčerpaní a nutně si potřebujeme odpočinout. O to důležitější je všímat si znamení.

Jaké jsou známky emočního vyčerpání?

Že se cítíte unavení po dlouhém a náročném dni, je naprosto normální. Ale co když vás tato únava nepřechází? Je na čase se zamyslet, zda nejste vyčerpaná emočně. Zjistěte, zda máte potíže s usínáním nebo vás netrápí nekvalitní spánek Zda jste rychle podráždění i z maličkostí a máte poruchy soustředěnosti. Možná vás vaše koníčky už nebaví a místo toho pijete větší množství alkoholu, přejídáte se nebo naopak přehnaně cvičíte. Nebo se cítíte naprosto bezmocní bez jakékoli možnosti dostat se ze své situace.

Nepropadejte panice, ale dávejte si pozor

Samozřejmě jsou tyto znaky jen orientační. Pokud jste měla špatný den a večer si dáte skleničku vína a čokoládu, neznamená to, že vám hrozí riziko vyhoření. Pokud se vám ale špatné dny hromadí jeden za druhým, mlže to být znakem závažné duševní poruchy. Myslete na sebe a dopřejte si dostatek mentálního odpočinku. Pokud už cestu ze spirály nedokážete sami najít, požádejte o pomoc přátele, rodinu nebo odborníky.

Zdroj: názory autorky, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/6406-emotional-stress-warning-signs-management-when-to-get-help, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/emotional-stress






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Chléb s avokádem

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat