Využití lenosti k dosažení cílů

Pokud jste líní, asi nečekáte, že byste svých cílů dosáhli super rychle. Ovšem pouze, pokud nejste chytří.

Lenost neboli neochota dělat nějakou činnost, i když by ji člověk dokázal, se obecně považuje za slabost. Pokud jste líní, obvykle vás také okolí obviňuje z nespolehlivosti, nedostatku disciplíny a vůle nebo nedostatku ambicí. Říct na pracovním pohovoru, že jste líní, by ve většině případů bylo stejné, jako říct, že tu práci nechcete. V Bibli je lenost jedním ze smrtelných hříchů.

Všichni jsme líní

„Stále hledáme člověka, který by nebyl alespoň někdy líný,“ píše psycholog Thomas Rutledge v Psychology Today. Dokonce i ti nejpracovitější lidé mají občas chvíle, kdy se jim nechce dělat nic. Ve skutečnosti se tato charakteristika lenosti, která je zjevně hluboce zakořeněná v naší povaze, odráží také ve způsobu, jakým funguje náš mozek funguje: Kdykoli existuje způsob, jak nějak ušetřit energii, využije jí. Náš mozek si zkrátka vždy vybere nejjednodušší a energeticky nejúspornější způsob.

Přestaňte s leností bojovat

Protože však dlouhodobě nemůžeme lenost porazit a neustálé bojování se sebou samým nemusí být nejzdravější, navrhuje Thomas Rutledge alternativní přístup: Co takhle přestat bojovat a pokusit se lenost naopak využít pro své vlastní účely?

Průmysl už na to přišel dávno – smartphony, online nakupování, doručovací služby, sociální média – všechny tyto „vynálezy“ vycházejí ze skutečnosti, že většina lidí si zvolí raději snadnější cestu, pokud ji mají k dispozici. Ne všechno je pro nás nejlepší, ale ukazuje to, že svoji lenost můžeme využít.

Jak využít lenost

Lenost je výrazem naší velmi chytré a pochopitelné touhy získat to, co chceme, s co nejmenším úsilím a nejlépe co nejrychleji. Proto jsou následující otázky velmi důležité: Co chceme? A jak můžeme minimalizovat úsilí na dosažení tohoto cíle?

V mnoha oblastech našeho života, kde opravdu chceme něčeho dosáhnout, můžeme hledat způsoby, které nám cestu k cíli co nejvíce usnadní. Tak vytváříme návyky a rutiny, které nám prospívají a posouvají nás vpřed. Stanovte si co nejjasnější cíl a najděte co nejjednodušší způsob, jak ho dosáhnout. Když budete chtít zhubnout, překonat lenost několikrát týdně a donutit se jít do fitnescentra, může být nadlidský úkol. Ale zacvičit si každý den 15 minut v obýváku tak složitě nevypadá. A po pár dnech už to pro vás bude rutina. Pokud budete dostatečně chytří, dostanete, co chcete, navzdory vlastní lenosti.

Zdroj: názory autora, https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-healthy-journey/202107/how-make-laziness-work-you






Celkem 3 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat