S endorfiny proti splínům

Poslední dobou nemáte dobrou náladu, sklíčeně chodíte do práce a z práce a nejradši byste prospali celé dny. Nalijte si do žil optimismus a radost. Jak se to dělá?

Endorfiny jsou přirozenými léky na bolest. Pokud si například ublížíte při cvičení, mozek je rychle uvolní, aby na krátkou chvíli bolest zablokoval. Máte tak šanci se se stresem, které zranění vyvolá, vyrovnat. Tyto neurotransmitery jsou také zodpovědné za pocity potěšení. Zlepšují náladu tím, že působí na mozkové receptory, jež normálně reagují na opiátové drogy, jako je morfin a kodein. Co dalšího ještě umějí a proč se neustále starat o jejich produkci?

Zlepšují sebevědomí

Zvýšení hladiny endorfinů podle vědců (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC474733/) podporuje zdravou sebedůvěru. S nimi je zvládání běžných denních úkolů mnohem jednodušší. Endorfiny také zlepšují náladu a snižují úzkost a depresi. Užitečné jsou i v rámci duševních poruch, jako je schizofrenie.

Řídí tělesnou hmotnost

Na konečné závěry si sice budeme muset počkat, nicméně některé výzkumy naznačují, že vyšší hladiny endorfinů regulují chuť k jídlu a tím jsou nápomocné při hubnutí. O jejich důležitosti a potřebnosti tedy není pochyb. Ale jak jejich produkci podpořit? Na výběr je hned několik možností.

Smích

Uvolněný, upřímný smích zastavuje úzkost a pocity stresu a zároveň uvolňuje endorfiny. Ne nadarmo se říká, že s úsměvem jde všechno lépe.

Tvůrčí činnosti

Ať už jde o hudbu, poezii, prózu nebo malby, tvůrčí činnost zvyšuje hladinu endorfinů a zlepšuje pocit pohody.

Pravidelné cvičení

Cvičení a další druhy fyzické aktivity jsou pro svou schopnost spouštět uvolňování endorfinů známé. Skákejte na trampolíně, běhejte, plavejte, bruslete, lyžujte. Jistě víte, že jakmile po sportu odcházíte do sprchy, máte na ústech „rohlík“ od ucha k uchu.

Sex

Sex je fyzická aktivita, takže taky podporuje produkci endorfinů. Dobrou zprávou je, že se při něm dá spálit i nějaká ta kalorie.

Hořká čokoláda

Výzkumy naznačují (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/), že i konzumace tmavé čokolády může stimulovat uvolňování endorfinů. Právě proto na ni máte chuť, když se vám přihodí něco nepříjemného. Předpokládá se, že za účinek čokolády může kakao, takže si vybírejte tabulky, které ho obsahují alespoň 70 %.

Zdroje: livehealthily.com, verywellhealth.com, wikipedia.org, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC474733/,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat