Prášky na hubnutí nepatří do hubnoucího programu

Chcete si úspěšnou dietní misi pojistit užíváním prášků, které urychlují spalování kalorií? Jejich účinky zřejmě nejsou takové, jak byste asi čekali. A navíc mají jistá rizika!

Prášků na hubnutí a nejrůznějších spalovačů tuku je na trhu více než dost. A jdou doslova na dračku. Přinášejí ale nějaké výsledky? A opravdu nemohou nijak uškodit?

Dietní sortiment nemusí splnit očekávání

„Tyto produkty jsou kategorizovány jako doplňky stravy, nikoli léky. Podle současných předpisů amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv jejich účinnost nemusí nikdo dokazovat. V podstatě se to týká všech přípravků na hubnutí. Studie zkoumající otázku jejich reálné působnosti jsou velice omezené,“ přiznává Steven Heymsfield, což je profesor medicíny z americké Kolumbijské univerzity a zároveň zástupce ředitele newyorského ústavu, který se zabývá výzkumem obezity (1), (2). Už tohle na zmíněné preparáty nevrhá to nejlepší světlo, že?

Mnoho povyku pro nic?

„Přípravky, které mají zachytit tuk a urychlit jeho spalování, obvykle obsahují chitosan. Ten pochází ze skořápek krevet, krabů a jiných měkkýšů. Jako zdroj vlákniny má údajně zabránit vstřebávání tuku v potravě i jeho trávení. Domnívám se, že jeho schopnosti jsou natolik malé, že si jen těžko všimnete nějakého efektu, pokud redukci váhy nepřizpůsobíte jídelníček a adekvátní množství fyzické aktivity,“ vysvětluje americká expertka na hubnutí Jana Klauer (3).

Pozor, vitaminy v ohrožení!

„Nebezpečí chitosanu spočívá v tom, že může omezit vstřebávání živin rozpustných v tucích, jako jsou například vitaminy A a D nebo fytochemikálie bojující proti nemocem, které se běžně vyskytují v ovoci a zelenině. Bez ohledu na to, co říkají výrobci, nedoporučuji tyto produkty užívat déle než tři měsíce,“ upozorňuje jmenovaná specialistka. Nutriční deficit ovšem není jediným rizikem, protože je tu i další hrozba (3).

Vysoký tlak kvůli vysněné postavě?

„Doplňky stravy urychlující spalování kalorií zpravidla bývají kombinací stimulantů rostlinného původu. Dále se v nich nacházejí esenciální mastné kyseliny, pyruvát, kyselina hydroxycitrónová, aspirin a vrbová kůra. Využívaným stimulantem je chvojník čínský, který však ve spojení s ostatními přísadami zvyšuje krevní tlak, což negativně ovlivňuje srdce a nahrává kardiovaskulárním komplikacím,“ uzavírá Jana Klauer (4).

Zdroj: (1) www.fda.gov/consumers/consumer-updates/dietary-supplements, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.23189, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8512059/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366416/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat