Měsíc narození ovlivňuje zdraví člověka

Narodili jste se mezi lednem a dubnem? Pak jste asi náchylnější k srdečním chorobám. Jaké trable mohou potkat říjnové jedince? A proč mají největší štěstí ti květnoví?

Jaký je váš měsíc narození? Možná vám tuto otázku položil někdo, kdo se zajímá o horoskop a jeho znamení zvěrokruhu. Není to však to jediné, co se z takové informace dá zjistit. Na jejím základě je možné určit i váš zdravotní stav!

Počin, na který se dlouho čekalo

Odborníci z newyorské Kolumbijské univerzity provedli naprosto unikátní studii, ze které vzešla výpočetní metoda ke zkoumání vztahu mezi měsícem narození a rizikem nejrůznějších onemocnění. Říkáte si, že něco takového nemůže fungovat? Že je to hloupost přitažená za vlasy? Výsledky této studie, které zveřejnil magazín The Journal of the American Medical Informatics Association, vzbuzují ve veděcké profesi tichý úžas a uznání (1).

Květen jako pozitivní diagnóza

Experti pomocí vytvořeného algoritmu zjistili, že lidé rození v květnu mají nejnižší pravděpodobnost chronických chorob, jedinci v říjnu naopak tu největší. Podzim je obecně jakýmsi rizikovým obdobím, neboť se dává do souvislosti hlavně s nepříznivými neurologickými poruchami, za což prý může nedostatek slunečního záření i tím i množství vitaminu D. Pokud jste lůno své matky opustili mezi 1. lednem a 30. dubnem, můžete být podle zmíněného průzkumu náchylnější k arteriální hypertenzi, fibrilaci srdečních síní a kardiomyopatii. Proč? Hypotéza jeho autorů naznačuje, že je to důsledek infekcí, se kterými těhotné nastávající maminky v zimě bojují (1). A teď se nabízí otázka – jak s těmito zjištěními naložit?

Hlavně klid!

Je důležité nebýt z těchto výsledků příliš nervózní, protože i když byly nalezeny významné souvislosti, celkové riziko nemocí není až tak velké. Ostatní faktory, jako je například genetika, strava a pravidelný pohyb, jsou v celkové kondici mnohem důležitější (1).

Zdroje: (1) www.academic.oup.com/jamia/article/22/5/1042/930268, názory autora






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat