Zdravý spánek pod drobnohledem

Spát alespoň 8 hodin nebo chodit spát před půlnocí je pro zdravý spánek nejlepší. To jsou jen dvě z nejčastějších mylných představ o dobrém spánku. Jaké další mýty o spánku kolují? A co je na nich pravdy?

Existuje mnoho pověstí o zdravém spánku. Co vlastně znamená dobře spát? Jít do postele, brzy usnout, spát a ráno vstát z postele, odpoví asi většina lidí. A to je první z chybných představ o zdravém spánku (1). Náš spánek je mnohem složitější...

Čím dřív usnete, tím lépe spíte

Spánek před půlnocí je údajně nejlepší. Ale to není pravda. Ve skutečnosti jsou první 3 až 4 hodiny spánku –⁠ bez ohledu na to, kdy usnete –⁠ nejklidnější, protože během této doby dochází k většině fází hlubokého spánku. Půlnoc ale s dobrým spánkem souvisí. Protože každá lidská bytost má svou vlastní biologickou půlnoc. A to je asi 4 hodiny po usnutí. Takže pokud půjdete spát v 10 hodin, zažijete biologickou půlnoc kolem 2 hodiny v noci.

I délka spánku se velmi liší –⁠ kvalitní spánek můžete mít i po pěti nebo devíti hodinách.

S věkem spíme kratší dobu

Ve skutečnosti výzkum tento mýtus již dávno vyvrátil. Dokonce i po 60. nebo 70. narozeninách obvykle spíme stejně dlouho jako předtím. Stejně jako u mladších lidí závisí doba spánku u starších lidí mnohem více na typu spánku (krátký spánek nebo pozdní vstávání) než na věku. Je však pravda, že spánkový rytmus u starších lidí se poněkud posune – a celková kvalita spánku se od 30 let mírně snižuje.

Dobře spát znamená spát

Spali jste včera v noci dobře? I přesto, že jste se v noci probudili asi 25 krát? Přesně tak! Tyto časy bdění trvají sice až 3 minuty, ale do rána na ně většinou zapomeneme. Pokud se v noci probudíte a uvědomíte si to, není to neobvyklé. Nejlepší je prostě se otočit na druhý bok. To je nejlepší způsob, jak okamžitě zase usnout.

Pouze s otevřeným oknem spí dobře

Je pravda, že naše tělo potřebuje v noci hodně kyslíku. Proto se doporučuje před spaním větrat. U malých ložnic není na škodu nechat dveře otevřené, aby se zvýšil objem čerstvého vzduchu. Mylná představa je předpoklad, že by měla být v ložnici zima. Protože když je vám zima, spíte hůř. Odborníci na spánek doporučují asi 18 stupňů.

Odpočinek těla a mysli

Ve skutečnosti celý náš organismus noc co noc pracuje. V noci organismus očišťuje a připravuje tělo na další den. Asi třetina spotřeby energie se spotřebuje v noci. A mozek je někdy ještě aktivnější než den. V REM spánku, jedné z fází spánku, spaluje více energie za minutu než během dne.

Sklenička na dobrou noc

Mnoho lidí tvrdí, že sklenka alkoholu večer podporuje spánek. Také se znovu a znovu objevují studie, které chtějí dokázat účinek sklenky červeného vína nebo piva podporující spánek. Jediná věc, která je pravdivá, je, že alkohol může podporovat usínání. Nicméně nepřináší dobrý spánek.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6689426/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat