Červená záchvatům migrény

Správná výživa poskytuje mozku dostatečnou energii v podobě sacharidů. Rozšířený názor, že spouštěčem migrén může být jídlo, je ale již zastaralý, a odborníky již vyvrácený. Přesto je správnou stravou možné jim předcházet.

Vliv stravy na migrénu je s jistotou výrazně menší, než se po mnoho let předpokládalo. Podle současného stavu výzkumu hrají potraviny a nápoje zřídka rozhodující roli jako spouštěcí faktory záchvatů migrény (1). Nicméně, dieta může pomoci zabránit záchvatům migrény.

Jako spouštěč, potraviny nehrají významnou roli

Varování před některými potravinami a stimulanty jako možnými spouštěcími faktory je stále nedílnou součástí mnoha doporučení pro prevenci migrény. Podle odborníků je ale role jídla jako spouštěče migrény ve velké části veřejnosti přehnaná (1).

Nedostatek energie jako příčina záchvatů migrény

Medicína stále neví, jak migrény vznikají. Podle studie mají lidé s migrénami nadprůměrnou spotřebu energie v mozku, protože jejich nervový systém zpracovává informace obzvláště rychle. Spouštěcím faktorem pro záchvaty migrény proto obvykle nejsou určité potraviny nebo jejich složky. Spíše podle současného stavu znalostí dochází k záchvatům migrény, když mozek nemá dostatek energie z potravy. Přesně tomuto nedostatku energie se však lze vyhnout správnou dietou (2).

Jak zabránit nedostatku energie v mozku

Co dodává mozku energii? Mozek potřebuje především sacharidy, které vstupují do mozku ve formě cukru v krvi. Správná strava proti migrénám proto musí zajistit dostatečnou a co nejvyrovnanější hladinu cukru v krvi (2).

5 jednoduchých pravidel výživy pro migrénu

Dosažení konstantní hladiny cukru v krvi je pro jinak zdravé lidi poměrně snadné (3):

Jezte čerstvé potraviny a pestrou stravu (pokud je to možné, vařte si sami).

Používejte složitější sacharidy z celých zrn, brambor, ovoce a zeleniny namísto výrobků z bílé mouky nebo dezertů.

Během dne si dejte raději několik malých jídel místo velkých.

Žádné jídlo nikdy nevynechávejte!

Živočišným tukům a cukru se vyhýbejte.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8088284/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29932030/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352457/






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat