Neopatrnost při pobytu venku může vést ke spáleninám pokožky

Práce na zahradě, procházky nebo cykloturistika. Každý rok je to stejné. Všichni se těší, až po zimě vyrazí ven, ovšem málokdo si dá pozor na záludnosti prvních slunečních paprsků, které mají říz! Víte, jak napravit škody, když se spálíte?

Nikdy to neplánujete. Prostě si obujete pantofle a při běžné obhlídce své zahrady zaznamenáte hned několik nedostatků. Je potřeba zbavit se plevele, provzdušnit kompost, posekat trávu. V zápalu práce čas běží tak nějak rychleji, což si uvědomí hlavně vaše odhalená pokožka, která je vystavena přímému slunci. Pokud trpí, ulevte jí. Co byste měli udělat co možná nejdřív?

Snižte tělesnou teplotu

Okamžitě odejděte z přímého slunce a začněte pracovat na snížení tělesné teploty. Dejte si chladnou koupel nebo sprchu, to pomáhá snížit zánět. Pokud vaše popálenina postihuje pouze menší oblast, můžete ji zchladit studeným obkladem, například vlhkým ručníkem nebo žínkou. Jemně jej přiložte na zasaženou oblast, dokud pokožka nebude na dotek chladnější (1).

Uzamkněte vlhkost

S ještě vlhkou pletí naložte odpovídajícím způsobem. Naneste na ni hydratační krém nebo pleťové mléko, které v ní pomůže utěsnit vlhkost. Akci opakujte, jednorázový zájem zřejmě nepostačí. Jen se ujistěte, že nehydratujete pokožku, dokud nevychladne. V opačném případě v ní zadržíte teplo a způsobíte si další bolest a zánět. Vynechte masti a vazelínu –⁠ zachycují teplo. Obecně se řiďte pravidlem: Stop lokální aplikaci všeho, co končí na „-kain“, jako je benzokain a lidokain. Mohou způsobit alergické reakce a zhoršit zánět (1).

Zbavte se bolesti

Chcete-li zmírnit bolest nebo pálení, použijte gel z aloe vera, který vám poskytne okamžitou úlevu. Na svědění vyzkoušejte tenkou vrstvu 1% hydrokortizonového krému. Ten je k dispozici bez lékařského předpisu. Pokračujte v používání chladivých obkladů. Pakliže je situace velmi bolestivá až nezvladatelná, neváhejte slupnout lék proti bolesti. V každém případě kontaktujte svého lékaře, pokud se u vás objeví puchýře, horečka, zimnice nebo závratě (1).

Klaďte důraz na prevenci

Příště si dejte pozor na vybírání vhodného opalovacího krému a přihlédněte k fototypu svého pleti. U jedničky vlastní ochrana pokožky vydrží pouze maximálně 10 minut. K její ochraně jsou pak vhodné přípravky s faktorem 50+. Naproti tomu třeba fototyp čtyři je odolný vůči spálení po dobu až 45 minut, přičemž mu stačí přípravky s ochranným faktorem SPF 30 (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC428524/, www.health.clevelandclinic.org, www.medicalnewstoday.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat