Tajná mluva močového měchýře

Na toaletu chodíte vždy a všude. Odchylky od běžných návyků vás ale mohou upozornit na zdravotní potíže. Co se vám močový měchýř snaží říct, když je moc aktivní nebo se ovládat?

Zdravý močový měchýř pojme asi dva šálky moči, než se naplní. Když je močový měchýř prázdný, je velký asi jako hruška. To, jak funguje, vám může hodně napovědět o vašem celkovém zdraví (1). Netýká se náhodou některý z těchto běžných stavů i vás?

Zvýšení frekvence

To, jak často musíte močit, je dobrým ukazatelem celkového stavu hydratace těla. Je normální chodit na záchod čtyřikrát až osmkrát denně a ne více než dvakrát za noc. Pokud na toaletu utíkáte častěji, pravděpodobně pijete příliš mnoho tekutin nebo konzumujete diuretické nápoje, kupříkladu kávu nebo čaj, které vyplavují tekutiny z těla (2).

Časté močení však může příznakem několika vážnějších stavů, včetně problémů s prostatou, srdečního onemocnění, otoků nohou nebo intersticiální cystitidy (také nazývané syndrom bolestivého močového měchýře). Časté močení se zároveň spojuje s hyperaktivním močovým měchýřem. Urolog většinou doporučí změnit životní styl a zdravotní návyky, odváže vás na cvičení, léky, nervovou stimulaci nebo operaci (2).

V každém případě moč nezadržujte, není to zdravé a hrozí poškození močového měchýře! Pokud v sobě máte moč po delší dobu, může to způsobit, že se močový měchýř zcela nestáhne a časem se také nevyprázdní. Nejen, že to ohrožuje močový měchýř jako takový, neboť časem přestane normálně fungovat, ale plný močový měchýř je vždy skvělou příležitostí pro růst bakterií způsobujících infekci močových cest (2).

Růžový, červený nebo hnědý odstín moči

Pokud je vaše moč růžová nebo načervenalá, a v poslední době jste nejedli hodně červené řepy, ostružin nebo rebarbory, naznačuje to krev v moči. Toto je vážný příznak, o kterém byste měli co nejdříve informovat svého lékaře (3). (Tmavší barvy, jako je jantarová nebo hnědá, obvykle naznačují dehydrataci. Zvyšte množství tekutin, které pijete.)

Nechtěný únik moči

Močení, též zvané urinace nebo mikce, je proces zbavování se moči z močového měchýře přes močovou trubici. Tento proces je obvykle ovládán vůlí. Nedobrovolný únik moči se pak označuje jako inkontinence. Ta se dělí na dva typy: stresovou a urgentní (4).

Když se na spodním prádle objeví pár kapek moči při kašlání, smíchu, kýchání nebo namáhavém cvičení, jde o inkontinenci stresovou – ta obvykle souvisí se slabostí močové trubice, povoleným pánevním dnem a nadváhou (vše je řešitelné). Osoby, které pociťují nesmírnou potřebu močit, mohou trpět inkontinencí nutkavou (4).

Jedná se o stav související s hyperaktivním močovým měchýřem, kdy se svalovina močového měchýře začne předčasně stlačovat. Tento stav se dá léčit injekcemi botulotoxinu, které paralyzují část svaloviny močového měchýře (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206217/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6747507/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4949298/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559095/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat