Z antikoncepčních pilulek se nepřibírá

Lze z přibírání na váze osočit antikoncepci? Je to běžná praxe, ale prášky by se klidně mohly urazit za nepravdivou pomluvu, která škodí jejich pověsti. V tloustnutí totiž „nejedou“!

Pokud jde o způsoby, jak předejít nechtěnému početí, ocitají se antikoncepční pilulky na vrcholu oblíbenosti. Tak jistě, jejich užívání je tak pohodlné! Obsažené hormony zabrání ovulaci a je po starosti. Tyto malé prášky zahustí i cervikální hlen v děložním čípku, čímž zesílí bariéru mezi spermiemi a vajíčky. Prakticky jedinou starostí žen je zhruba stejné načasování denního dávkování (1). Co ale tělesná váha – může ji to nějakým způsobem ovlivnit?

Mýtus, nebo nutné zlo?

Říká se, že když si vezmete tabletku, ztloustnete. Tento postoj je nekontrolovatelný po celém světě už spoustu let. Tyto obavy jsou ale zcela neopodstatněné (2). Vážně si něžné pohlaví může oddechnout?

Ženy, buďme v klidu!

Lékař se svými kolegy shromáždil poznatky celkem 44 předešlých studií (3), které se tímto tématem zabývaly. Cíl by jasný – šlo o důkladné a opětovné přezkoumání celé záležitosti a nalezení důkazu, jež by souvislost s antikoncepcí a přibíráním definitivně potvrdil, nebo naopak vyvrátil. Výsledný ortel, který je publikován v databázi Cochrane Database of Systematic Reviews (3), uvádí, že žádná váhová rizika z antikoncepčních pilulek ani náplastí absolutně nehrozí. Proč se to o těchto prostředcích tedy vůbec povídá?

Hladovím kvůli hormonům?

„Někteří se domnívají, že hormonální změny, které antikoncepce vyvolává, stimulují zvýšenou chuť k jídlu, což by mohla být příčina nárůstu hmotnosti. Naše závěry ale nic takového nenaznačují. Nejlogičtější vysvětlení tedy asi je, že my všichni, muži i ženy, s věkem prostě trochu tloustneme,“ spekuluje lékař David Grimes (3). „Průměrný Američan přibere za jeden rok necelý jeden kilogram, většina lidí si to jen chce něčím obhájit,“ uzavírá tento specialista. Takže letitý mýtus zbořen! Prášky zabraňující nechtěnému početí s větší konfekční velikostí pravděpodobně nesouvisí (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536949/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441582/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16437470/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat