V létě je vzduch o něco znečištěnější

Léto? Co se týká kvality vzduchu, tak to není žádná hitparáda. Zvyšuje se totiž koncentrace přízemního ozonu, který spouští infekce a astmatické záchvaty. I smog z požárů utočí na naše dýchací cesty!

Léto si mnoho lidí spojuje s čerstvým a čistým vzduchem, který přímo vybízí k venkovním aktivitám. Co když ale teplé počasí kvalitu ovzduší naopak zhoršuje, čímž zvyšuje i zdravotní rizika? Prý je to tak. A tady jsou důvody!

Pomoc, hoří!

Pro regiony náchylné k ohniskům jsou lesní požáry každoročním zdrojem strachu. Možná je to k nevíře, ale objevují se i v chladnějších částech světa, jako je třeba Sibiř. Loňské léto bylo v Rusku jednoznačně nejsušší za posledních 150 let a oheň tam pohltil více než 3,7 milionu akrů lesů. Ať už však požár vzplane kdekoli, jeho „vedlejším produktem“ je kouř a smog. Právě ten podle závěrů jisté studie zvyšuje počet hospitalizací týkajících se potíží s dýchacími cestami o 10 procent. Jsou tu však i jiné faktory, které z aktuálního ročního období dělají hodně rizikové časy (1).

S ozonem nejsou žádné špásy

Přízemní ozon na zdraví nepůsobí vůbec dobře. Jeho negativní účinky zahrnují infekce, spouštění astmatických záchvatů i zjizvení plic. Jeho krátkodobá i dlouhodobá expozice představuje nebezpečí zejména pro pacienty trpící chronickým onemocněním, děti a starší osoby. Věděli jste, že nadměrná koncentrace přízemního ozonu úzce souvisí se slunečními paprsky a vyššími klimatickými teplotami? Je tedy jasné, že teď tomuto nepříteli čelíme víc než kdy jindy. Aby toho nebylo málo, jeho zvýšené množství také výrazně snižuje výnosy ze zemědělských plodin, týká se to zejména kukuřice a pšenice (2).

Kde se ten prach pořád bere?

Nejen požáry si spolu s přízemním ozonem vybírají daň na naší kondici. Vlivem větru a suchého počasí prach ze Sahary snáze cestuje přes Středozemní moře, čímž zhoršuje kvalitu evropského ovzduší a ohrožuje dokonce i letový provoz. V potaz se musí vzít i takzvaný jev bouřkového astmatu, ke kterému dochází, když vzduchové turbulence vyvolané bouřkou způsobí nabobtnání a prasknutí pylových zrn, které se pak roztříští na miniaturní částečky, jež pak lidé snáze vdechnou (3).

Zdroje: (1) www.nature.com/articles/s41467-021-21708-0, (2) www.iowadnr.gov/Environmental-Protection/Air-Quality/Air-Pollutants/Effects-Ozone#:~:text=Breathing ground-level ozone can,may permanently scar lung tissue, (3) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fsufs.2021.534616/full, atmosphere.copernicus.eu/desert-dust-strikes-southern-europe






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat