Identifikace hormonální nerovnováhy

Hormonální nerovnováha může vypadat jako banalita, ovšem veškerá legrace končí ve chvíli, kdy kvůli ní začnou řídnout nejen vlasy, ale i kosti. Proč tohle riziko hrozí i vám?

Když přijde řeč na hormony a hormonální nerovnováhu, většinou se mluví o menopauze. Ano, návaly horka, přibírání na váze, nespavost a podrážděnost, to jsou stereotypní a učebnicové příznaky (1). Ale vážně se hormonální nevyváženost týká jenom žen? Nenechte se zmást. Také muži jí trpí. Dokonce i děti se s ní rodí, pokud jim byla „předána“ přes placentu.

Hormony pomáhají, ale mohou i uškodit

Co jsou to vlastně ty hormony? Lze si je představit jako chemické posly a konverzační spojky buněčných receptorů, které cestují krevním řečištěm a zasahují do tělesného dění. Přímo ovlivňují chuť, teplotu, růst, vývoj, metabolismus, náladu, reprodukci, sexuální funkce a v neposlední řadě i spánkové cykly. Lidské tělo běžně produkuje zhruba 50 hormonů, které organismus udržují v jakémsi optimálním stavu. Největší pozornost bývá zaměřená na adrenalin, kortizol, estrogen, ghrelin, inzulin, leptin, progesteron, testosteron a thyroxin (2).

Když věci nejsou takové, jaké mají být

Jak se vlastně hormony mohou ocitnout v nepoměru? Stává se to v případě, že endokrinní žlázy nefungují správně, proto jich produkují moc, nebo naopak málo. Ať už se tělo potýká s jejich nadbytkem či deficitem, může to mít biologické důsledky. Disbalance v obou směrech vede k rozvoji nemocí, jako třeba diabetes, syndrom polycystických ovarií, hypotyreóza (snížená činnost štítné žlázy) nebo hypertyreóza (nadměrná činnost štítné žlázy) (3). Co je její příčinou?

Hrozby tam, kde byste je nečekali

Roli v těchto výkyvech sehrává roli kupříkladu stres, užívání některých léků, stárnutí nebo již zmíněné geny. Prsty v nich ale mívají i takzvané disruptory neboli hormonálně aktivní látky. Ty se podobají skutečným hormonům, což mate buněčné receptory. Problém je ten, že se tyto nepřátelské disruptory dají nalézt v kosmetických produktech denní péče, pracích prostředcích, pitné vodě a pesticidech, jimiž je ošetřováno ovoce i zelenina. Obsahují je však i určité potraviny, jako jsou sójové boby a houby. Riziko hormonální nerovnováhy tedy hrozí nám všem (4).

Začíná to nespavostí a končí řídnutím kostí

Že hormony rozhodně nejsou v rovnováze, to se projevuje náhlým přibíráním na váze či nevyhnutelným hubnutím. Dostavují se také již předesílané potíže se spánkem a časté bolesti hlavy. Objevují se vyrážky nebo nadměrné padání vlasů. Žádnou výjimkou nejsou ani prudké změny krevního tlaku, zvýšené hladiny cholesterolu, deprese, snížené libido a neustálá žízeň. U některých jedinců se tento nepříznivý stav projevuje v podobě osteoporózy a tedy i křehkými kostmi (3). Pokud registrujete nějaký z těchto příznaků, měli byste neprodleně navštívit svého lékaře, aby váš hormonální zdravotní stav důkladně přezkoumal.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507826/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538498/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4700394/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK569327/, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat