Vůně citrusových plodů pomáhá na nevolnost i stres

Je vám špatně od žaludku? Nebo jste nervózní a podráždění? Buď jak buď, přičichněte si k citrusům. Pohladíte své smysly citronem, limetkou, grapefruitem či mandarinkou? Kromě celkové úlevy se můžete těšit i na dietní podporu. A ta přijde vhod!

Ať už se o aromaterapii (1) zajímáte či nikoli, jistě jste mnohokrát slyšeli o tom, že královou všech vůní je opojná levandule, která zlepšuje spánek, uklidňuje pocuchané nervy, tlumí bolesti hlavy a dokonce upravuje i činnost střev. Nic proti ní, ale co si takhle přičichnout k něčemu svěžejšímu?

Tento doping je legální

Aroma citrusových plodů dokáže úžasné věci. Inhalace citronu, pomeranče nebo limetky může posloužit nejen ke zmírnění úzkosti a deprese, ale i k léčbě nevolnosti (2). Nebo byste raději zhluboka nasáli vůni grepu? I tohle je velice dobrý tah, co nezůstane bez odezvy.

Vzpruha metabolismu

Již mnohokrát se prokázalo, že grapefruitové aroma potlačuje špatnou náladu a má velmi příznivý vliv na paměť (3). K tomuto plodu je užitečné čichat i před obědem a večeří. Grep totiž zrychluje metabolické funkce a zároveň omezuje chuť k jídlu, což je přínosné třeba při dietě (4). Na co jsme ještě zapomněli? No jistě, je tu přece mandarinka!

Co nádech, to pohoda?

I mandarinka je vítaným spojencem. Stejně jako citron a pomeranč potlačuje nevolnost i pálení žáhy. Dále navozuje psychickou pohodu a usnadňuje usínání, přičemž harmonizuje a revitalizuje celé tělo. Mimochodem, toto aroma si lze naordinovat i v případě snížené koncentrace, svalových křečí, migrény, revmatismu a artritidy (5). Ať už budete očichávat uvedené plody nebo esenciální oleje z nich získané, můžete se těšit na pořádnou dávku pozitivních účinků.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7520654/, (2) www.newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/home-remedies-what-are-the-benefits-of-aromatherapy/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8125361/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25002406/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33096890/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat