Po nemoci zamiřte se zubním kartáčkem přímo do koše

Prodělali jste koronavirus, nachlazení, angínu či chřipku? Poté, co doma utřete všechny kliky dezinfekčním prostředkem, aby se nenakazil zbytek rodiny, vyhoďte svůj zubní kartáček!

Zubní kartáček je nejzákladnějším nástrojem pro udržení zdravých zubů, který má mnoho podob. Může být ruční nebo elektrický, s tvrdými či měkkými štětinami, některé kartáčky dokonce svítí a blikají a lákají tak malé i velké. Ale jak často tuhle hygienickou nezbytnost měnit? Nenechte se mýlit, pravidla jsou jasná!

Nešetřete na špatných místech

Lidé se často upnou na jeden oblíbený zubní kartáček a používají ho, dokud se úplně neopotřebuje. A to není dobře. Obecně se udává, že by se kartáček měl vyměnit za nový, a to každé tři měsíce, neboť touto dobu už je s největší pravděpodobností roztřepený a poškozuje dásně (1). Navzdory tomu, že se tříměsíční lhůta vztahuje na hlavice manuálních i elektrických zubních kartáčků, není to dogma. Někdy je nutné zbavit se kartáčků mnohem dřív.

Proč jsou prodělané nemoci rizikové?

Jakmile zaznamenáte, že se štětiny roztahují, je třeba kartáček vyhodit. Stejně to chodí i v případě, když jste nemocní. Viry, včetně nachlazení, chřipky a koronaviru, prosperují ve vlhkém prostředí a mohou se šířit fyzickým kontaktem. Proto vždy ohleduplně oddělujte svůj zubní kartáček od ostatních a po prodělání nemoci jej pro jistotu seznamte s košem na odpadky. Zároveň je důležité udržovat zubní kartáček ve svislé poloze tak, aby vzduch pomohl jednotlivým štětinkám proschnout. To pomáhá kontrolovat růst bakterií a plísní (2).

Jaký zubní kartáček vybrat?

Pokud stále váháte, jaký „kus“ je pro vás nejlepší, pomohou vám zkušenosti odborníků. Výzkumy (3) neustále dokazují, že elektrické zubní kartáčky čistí lépe než ty manuální. Většina elektrických produktů má dvouminutový časovač, který každých 30 sekund pípne nebo pulzuje, aby uživatele upozornil, že se má přesunout do jiného kvadrantu či oblasti úst. Některé z nových zubních kartáčků mají také aplikaci, jež uživateli ukazuje, v jakých místech při čištění zubů nebyl důsledný. A je to s tvrdostí štětin?

Někteří jedinci preferují spíš tvrdé štětiny, ale zubní profesionálové od nich odrazují. Pevné nebo tvrdé zubní kartáčky mohou skutečně poškodit zubní sklovinu, z čehož vyplývá, že vhodnější variantou jsou spíš měkké kartáčky (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7379636/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4535112/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3652371/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7113920/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat