Osvědčení tipy na podporu trávení

Upnuté kalhoty, skřípnutý žaludek: Pocit plnosti nám může zkazit den. Ale nemusí tomu tak být. Máme pro vás ty nejlepší tipy!

To, jak často chodíme na toaletu, se liší stejně jako naše chutě. Někdo má stolici třikrát denně, jiný jen třikrát týdně. Znepokojuje to pouze tehdy, když si někdo uleví méně než třikrát týdně. Lékaři pak hovoří o zácpě. Čím jsme starší, tím větší je pravděpodobnost, že budeme mít problémy se zažíváním – střeva totiž v průběhu života ochabují. Navíc i léky – například proti pálení žáhy, silné bolesti nebo depresi – mohou způsobit zácpu (1). Ale i když střeva stávkují, není to nic hrozného: trávicí potíže často můžeme vyřešit nebo se jim dokonce vyhnout, pokud trochu změníme své každodenní a stravovací návyky.

Klid a rutina

Naplánujte si ráno dostatek času na to, abyste se v klidu nasnídali a pak seděli na záchodě. Nejlepší je udělat z chození na toaletu rutinu: Naplánujte si každé ráno pět minut, nejlépe ve stejnou dobu – bez ohledu na to, zda cítíte potřebu. Zhluboka se nadechněte a vydechněte. Dodržujte tuto rutinu na dovolené a o víkendech, aby si na to vaše střeva zvykla. Střevní činnost začíná asi 30 minut po jídle. Tento „gastrokolický reflex“ našeho těla nelze urychlit.

Střeva dobře propláchněte

Žaludek a střeva potřebují dostatek tekutin, aby dobře fungovaly. Pijte proto 2–3 litry denně – nejlépe vodu, neslazený čaj nebo ředěné ovocné šťávy. První sklenici vody byste měli vypít ráno na lačný žaludek. 

Kyselé pro zdraví

Kefír, podmáslí a zakysaná syrovátka jsou super turbo pro trávení, protože laktóza, kterou obsahují, podporuje růst bakterií mléčného kvašení. V tlustém střevě podporují střevní flóru při práci. Produkty, které jsou uváděny na trh jako „probiotické“, údajně podporují trávení přidáním bakterií mléčného kvašení. Zakysané výrobky mají vysoký podíl bakterií mléčného kvašení samy o sobě a jsou tak přirozeně probiotické. Navíc za poloviční cenu.

Terapie sušeným ovocem

Asi nejznámější přírodní pomůcky na trávení jsou sušené švestky. Obsahují hodně vlákniny, která ve střevech bobtná a stimuluje metabolismus. Nejlepší je – stejně jako to dělala babička – večer pět kousků namočit do trochy vody a hned po probuzení je společně s tekutinou vypít. Ale i ostatní sušené ovoce podporuje trávení.

Namasírujte se

Dopřejte svému žaludku čas od času masáž: Lehněte si pohodlně na záda a pokrčte nohy. Pak si třete břicho dlaní v kruhu ve směru hodinových ručiček. Začněte s velkými kruhy, které se postupem času směrem k pupku zmenšují a poté rádius opět zvětšujte.

Cvičení pomáhá

Cvičení dokáže zázraky: Osvědčila se nejen osvědčená zažívací procházka, ale především skákání přes švihadlo nebo trampolína. Jde to i bez sportovního vybavení: stačí pár minut volně skákat na místě a mezi tím si přitáhnout kolena až k břichu.

Zkontrolujte hladinu oleje

Není chutný, ale účinný: Jedna lžíce olivového oleje ráno nalačno a jedna večer před spaním. To posiluje tok žluči a usnadňuje trávicí procesy organismu. Pro zpříjemnění chuti můžete přidat i pár kapek citronové šťávy.

Vzdušná jízda na kole

Pořádně šlápněte do pedálů – a to, když jste ještě v posteli: když se probudíte, odhoďte přikrývku, natáhněte nohy do vzduchu a dejte si ruce v pas. Šlapejte na vzdušném kole svižně dvě až tři minuty. Tím se promasírují vnitřní orgány a probudí metabolismus.

Čerstvost vítězí

Namísto obilných produktů jezte častěji ovoce a zeleninu – například bobule, fazole nebo ořechy bohaté na vlákninu. Kromě toho také platí: „Jablko denně doktora odhání“ – nejen doktora, ale i zácpu. Dietní vláknina, kterou obsahuje, absorbuje toxiny ze střev a transportuje je pryč, zatímco fermentační činidlo tanin udržuje střevní stěny zdravé.

S mírou a volným časem

Zapomenutá snídaně, vynechaná večeře: Nepravidelný stravovací rytmus se rychle mstí stejně nepravidelným trávením. Snažte se proto jíst pokud možno tři vyvážená jídla denně – a dopřejte si na to dostatek času, protože houska, kterou zběsile drtíte při chůzi, zbytečně zatěžuje váš žaludek a střeva.

Hořké, ale dobré

I když ve skutečnosti raději svačíme sladké, naše tělo potřebuje hořké látky, aby ulevilo žluči, žaludku a střevům. Tyto hořké látky se nacházejí například v artyčokách nebo čekance. Uvolňují křeče, nadýmání a zácpu. Káva mimochodem pomáhá dvěma způsoby – svými hořkými látkami a svým kofeinem, protože stimuluje krevní oběh v trávicím traktu.

Ležte déle

Nedostatek spánku může také vést k zažívacím problémům. Kolik hodin spánku potřebujete, se liší od člověka k člověku. U většiny dospělých je to mezi šesti a osmi hodinami. Nezáleží však na délce spánku, ale na kvalitě spánku. A nejlepší způsob, jak to zjistit, je podívat se na to, jak se cítíte během dne: Pokud se cítíte fit a výkonní – kromě typického poledního propadu – vaše kvóta spánku je tak akorát.

Více relaxujte

Stres se netýká jen žaludku, ale také střev. Snažte se tedy o svou psychiku pravidelně pečovat: vědomě si udělejte čas pro sebe a udělejte pro sebe něco dobrého – přečtěte si napínavou knihu, jděte na dlouhou procházku nebo si zajděte do sauny.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6502202/, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK22172/ - zbytek článku






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat