Ranní bolestí žaludku se vám tělo snaží něco říct

Už když slyšíte budík, víte, že něco není v pořádku. Probudit se s bolestí žaludku je nepříjemné a o takový start nového dne rozhodně nikdo nestojí. Máte se obávat o své zdraví?

Nemusí se jednat o nic závažného, nebo právě naopak. Ranní bolestí žaludku se vám tělo snaží naznačit, že pravděpodobně trpíte jednou z těchto čtyř možných příčin.

Gastroezofageální refluxní choroba

Pokud se často probouzíte s pálením žáhy, pachutí kyseliny v ústech či ostrou bolestí břicha, můžete mít gastroezofageální refluxní chorobu nebo chronický, závažný kyselý reflux. Gastroezofageální refluxní choroba (1) nastává, když dolní jícnový svěrač (chlopeň v horní části jícnu, která brání trávicím šťávám proudit nahoru) zeslábne či se uvolní, i když by neměl. Zdravý jícnový svěrač naopak drží trávicí kyseliny v žaludku, a to v jakékoli poloze.

Pakliže vás trápí pálení žáhy a pálení na hrudi nebo v horní části břicha, obtížné polykání a pocit, že se potrava ze žaludku vrací zpět do úst a krku, zpozorněte a zkuste si vzít léky na snížení kyselosti. Vyvarujte se spouštěcích potravin (např. kyselých potravin, kořeněných jídel, citrusových plodů, čokolády, kávy, cibule, máty a sycených nápojů), nejezte alespoň dvě až tři hodiny před spaním, vyhněte se alkoholu a tabáku a v noci si vypodkládejte hlavu polštářem. V případě, že příznaky přetrvávají, nebo se zhoršují, poraďte se s gastroenterologem (1).

Zácpa

Jakmile se ráno probudíte s bolestí v podbřišku (nebo celkovou bolestí břicha), vzpomeňte si, kdy jste naposledy byli na „velké potřebě“. Můžete totiž mít zácpu. V tomto případě vsaďte na potraviny s dostatkem vlákniny, hodně pijte a pravidelně cvičte. Než začnete užívat volně prodejný lék na zácpu, poraďte se se svým lékařem (2).

Žaludeční vřed

Odborníci varují, že peptický vřed, také známý jako žaludeční vřed, se může projevit jako akutní nebo chronická bolest břicha obecně či v jeho horní části. Peptické vředy jsou otevřené vředy, jež se vyvíjejí na vnitřní výstelce žaludku a horní části tenkého střeva a vznikají v důsledku nadměrného užívání nesteroidních protizánětlivých léků či infekce bakterií heliobacter pylori (H. pylori). Pokud se peptický vřed neléčí, může vést ke krvácení do horní části gastrointestinálního traktu. Okamžitě navštivte lékaře, pokud vidíte jasně červenou krev ve stolici. Peptické vředy se pak léčí na základě jejich příčiny (3).

Syndrom dráždivého tračníku

Nevolnost, bolesti břicha a nadýmáním hned po ránu? Může se jednat i o syndrom dráždivého tračníku, což je chronická funkční porucha trávicího traktu. Častěji trápí ženy a obvykle propuká v mladém až časném středním věku. Výzkumy přitom naznačují souvislost se stavy duševního zdraví, jako je úzkost a deprese. Řešení se ukrývá v psychickém zklidnění a změně stravy, jejíž součástí nejsou umělá sladidla, mléčné potraviny a jídla z pšenice (4).

Kdy navštívit lékaře?

Pokud je vaše ranní bolest žaludku závažná nebo je doprovázena horečkou, nevolností, zvracením, žloutenkou či neschopností vylučovat plyny a stolici, na nic nečekejte a volejte do lékařské ordinace (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441938/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513291/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537128/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534810/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459328/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat