Jarní tipy pro krásnou postavu: Faldíky už nemají šanci!

Ač to dnes venku na jaro příliš nevypadá, za pár týdnů se už jistě budeme radovat z pohledu na blankytné nebe nad hlavou, rozkvetlé koruny stromů i záplavu voňavých květů..., to všechno máme spojené s jarem. S jeho příchodem konečně vyměníme teplé vrstvy oblečení za něco lehčího. Po dlouhé a mrazivé zimě si však mnozí z nás lehčí rozhodně nepřipadají. Pokud jste tedy jaro přivítali s několika kily navíc, nastal ten pravý čas zaplatit za všechny lahodné zimní slasti a dostat se co nejdříve zpět do formy.

„Většina lidí začíná s dietami a cvičením právě na jaře, což má své opodstatnění. Teplejší počasí jde ruku v ruce s lehčími jídly i s čím dál více odhalujícím oblečením. V důsledku toho je samozřejmě stále obtížnější nadále skrývat zimní tukové polštářky. A právě v tomto období nastala ideální konstelace pro nový začátek," říká uznávaná dietoložka Susan Bowerman. Dejte si však pozor na zbytečně radikální řešení – pokud zvolíte příliš omezující dietu, kterou budete jen stěží zvládat, pravděpodobně celé své snažení brzy vzdáte.     

Důležité je správně si zvolit typ diety a cvičení a odhadnout své reálné možnosti obojí dodržovat. Pokud si stanovíte rozumné cíle, kterých jste schopni dosáhnout, vaše snažení povede k trvalejším změnám a získáte větší kontrolu nad svou váhou i celým životním stylem.

Stanovte si cíle!

Stanovte si cíle, k nimž chcete dospět a zaměřte se nejprve na ty jednodušší. Vynecháváte-li snídaně, slibte sami sobě, že budete každý den začínat zdravou snídaní, bohatou na proteiny. Zkuste třeba cottage sýr či jogurt s ovocem a ovesnými vločkami, mléčný koktejl plný bílkovin nebo tvaroh s ovocem a oříšky – příprava těchto zdravých jídel vám ráno zabere minimum času.

Pokud jste zvyklí přes den jen něco narychlo zhltnout, začněte si nosit domácí stravu alespoň v některé dny v týdnu, nebo si jednou, dvakrát týdně uvařte doma oběd na druhý den. Podle řady studií totiž není počet kalorií uváděný na obalech jídel a v restauracích nijak spolehlivý údaj, proto vám vaření doma umožní větší kontrolu nad příjmem kalorií a velikostí porcí. V neposlední řadě na tom také slušně ušetříte.

A zase ten pohyb...

Najít si čas na cvičení je pro řadu lidí poměrně složitý úkol, ovšem pokud chcete mít svou váhu pod kontrolou, je to pro vás opravdu nevyhnutelná činnost. Zvolte si takovou aktivitu, která vám nejvíce vyhovuje – dáváte přednost procházce o samotě nebo raději společnému cvičení v tělocvičně? Cvičí se vám lépe ráno po probuzení nebo spíše později v průběhu dne či až navečer? Stanovte si také měřitelný cíl, který jste schopni dodržet, jako například „třikrát týdně se projdu rychlou chůzí alespoň půl hodinky“. Nebo se rozhodněte, kolik chcete denně nachodit pěšky a měřte si to krokoměrem. Vždy je motivující, když máte jasné záznamy o tom, jak moc jste blízko k naplnění vašeho každodenního cíle.

Nastavte si pravidelné stravovací návyky a dodržujte několik jednoduchých pravidel zdravé výživy, aby se nedostavil pocit hladu. Každé vaše jídlo (i drobné svačinky) by mělo obsahovat bílkoviny, nezapomínejte však ani na každodenní příděl zeleniny a ovoce. Tělu dopřávejte dostatek vody a neslazeného čaje a výrazně omezte příjem kalorických nápojů, tuků a sladkostí.

„Soustřeďte se na změny vašich návyků, které jste se rozhodli provést, a méně na to, co vám ukazuje váha. Pokud vaše nové a zdravé návyky postupně nahradí ty staré, vaše váha se upraví sama a vy si budete znovu připadat svěží, plní energie a hlavně zdraví," dodává Susan Bowerman, která působí také jako odborná konzultantka společnosti Herbalife a pravidelně přispívá svými články o zdraví do deníku Los Angeles Times.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat