Pravý čas na změnu antikoncepce

Je úžasné, že existuje! Moderní ochrana proti početí, ať už je jakákoli, ženám (i mužům) poskytla nebývalou svobodu. Jenže co když už stejnou antikoncepci užíváte dlouhé roky? Možná, že je čas na výměnu. Heslo: Život je příliš krátký a na nesmysly není prostor!

Díky bohu za vyspělou medicínu! V dnešní době neexistuje žádný nedostatek možností, aspoň co se antikoncepce týká. Vybrat si lze podle aktuálního fyzického stavu, životního stylu i financí. Svět je zavalený kondomy, pilulkami nebo nitroděložními tělísky, takže, máte usilovat o změnu?

10 let v jednom stylu

Obecně je naprosto v pořádku používat dlouhodobě konzistentní metodu antikoncepce. Pokud je funkční a nepůsobí žádné zdravotní problémy, není důvod se jí zbavovat. Na druhou stranu platí, že téměř každá metoda ochrany proti početí má potenciální vedlejší účinky, které je třeba zvážit – už jen proto, že je dobré pravidelně přehodnocovat, zda používáte to pravé ořechové (1).

Jak je to s hormony?

Hormonální antikoncepce existuje již mnoho desetiletí, používají ji miliony žen a její přínosy převažují nad riziky. Sluší se však uvést, že antikoncepce obsahující estrogen, stejně jako kombinovaná pilulka, kroužek a náplast, mírně zvyšuje vznik krevních sraženin. Pro průměrného zdravého člověka je však tento risk zanedbatelný (2).

Známky, že vám antikoncepce nesvědčí

Kromě posouzení potenciálních rizik a kontraindikací existuje několik dalších vodítek, které signalizují, že je čas vyzkoušet novou metodu antikoncepce. Pokud vás obtěžuje nepravidelné menstruační krvácení nebo špinění, citlivost prsou, bolesti hlavy, nevolnost, návaly horka, změny nálady a nadýmání, promluvte si o tom se svým gynekologem (3).

Z manažerky matkou

V případě, že užíváte novou antikoncepci, často tyto vedlejší účinky odezní během prvních několika měsíců. Tělu chvíli trvá, než se antikoncepce „zaběhne“.  I tak je ovšem důležité vědět, že jsou k dispozici další možnosti. Obecně není dobré vyčkávat na zázrak déle než rok. Nezdá-li se vám, že v poslední době příliš často trpíte kupříkladu na migrény či kolísání krevního tlaku, objednejte se u lékaře (3).

To udělejte i tehdy, změní-li se váš životní styl. Možná jste přešli k jiné práci, rozvedli se nebo se vám narodilo dítě. Jakmile je z nějakého důvodu náročnější vzpomenout si na pilulku v určitý čas, zvažte jinou metodu ochrany. Taky myslete na to, že tělísko či implantát nechrání před pohlavně přenosnými chorobami (2).

Zdroje: (1) názor autora, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536949/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7533104/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat