Čistý a uklizený domov zlepšuje duševní zdraví

Nechce se vám do jarního úklidu? Tak jistě, vidina odpoledne stráveného ve společnosti mopu a čisticích prostředků možná není kdovíjak lákavá, ale věřte, že nakonec podpoří vaše psychické zdraví. Svým způsobem upevní i harmonii v partnerském vztahu, tak hadr do ruky a hurá na to!

Některé příznaky deprese jsou notoricky dobře známé. Bývá to kupříkladu letargie, ztráta motivace i zájmu, neschopnost cítit potěšení, pocit beznaděje nebo nekončící hluboký smutek (1). Existují však i další varovné příznaky, které by si do spojitosti s touto duševní poruchou dal asi jen málokdo. Třeba domácí nepořádek!

Prostor, kde jsme sami sebou

Že jde narušená duševní pohoda často ruku v ruce s neuspořádanou a chaotickou domácností, to potvrzují i psychologové (2). Podle nich člověk trpící depresí čelí mimo jiné i permanentní únavě, nerozhodnosti, nezájmu i nechuti k jakémukoli fyzickému pohybu, což jsou překážky bránící ve vykonávání úklidu. Jenže tím se dotyčný ocitá v bludném kruhu, protože čím větší má okolo sebe binec, tím se zpravidla cítí hůře, a to nejen při depresi. Potvrzuje to také jistá americká studie (3), jejíž poznatky informují o tom, že kvůli domácímu nepořádku lidé nejsou schopní dosáhnout uvolnění ani pocitu radosti a celkové spokojenosti. Hromady špinavého nádobí, přetékající odpadkový koš, nánosy prachu i ledabyle poházené předměty běžné denní potřeby – tohle všechno doslova brnká na nervy. A co hůř, i láska je pak v ohrožení!

Nemůžu nic najít a můžeš za to ty!

Chhaotický domácí „brajgl“ si vybírá svou emocionální daň na lidské mysli, přičemž odvádí pozornost od důležitých priorit. Také prý přímo ovlivňuje spoustu aspektů běžného života, a to včetně soužití páru (4). Způsobuje totiž velké napětí v partnerských vztazích a podporuje časté hádky, čímž zvyšuje riziko rozchodu. Kdo si tohle vezme na svědomí? O důvod víc, proč se do jarního úklidu pustit s pořádnou vervou!

Zdroje: (1) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/symptoms-causes/syc-20356007,(2) www.psychiatry.org/psychiatrists/practice/dsm, (3) www.researchgate.net/publication/298428874_The_dark_side_of_home_Assessing_possession_'clutter'_on_subjective_well-being, (4) www.realsimple.com/health/mind-mood/clean-home-mental-health-benefits






Celkem 3 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat