V pozadí únavy může stát neustálé rozhodování

Pořád je o čem rozhodovat. Žádný div, že mysl už je unavená a s ní i celé tělo. Nechcete vyzkoušet jednoduchou cestu rutinních voleb, čímž mentální přetížení hodně snížíte?

Co uvařit k večeři? Jak se obléknout? Na co se dívat v televizi? Kdy zajít na nákup? Kde ideálně zaparkovat? Kam vyrazit o víkendu? Den co den čelíme neustálému rozhodování. Nejste z těch věčných dilemat už k smrti unavení?

Všeho moc škodí

Únava z rozhodování zatím není oficiální lékařskou diagnózou, ovšem řada psychologů i odborníků s tímto termínem běžně operuje. I americká terapeutka Lindsay Henderson upozorňuje na skutečnost, že když člověk neustále o něčem rozhoduje a bilancuje mezi různými možnostmi, může snadno dojít k mentálnímu i kognitivnímu přetížení. To se podle ní projevuje v podobě podrážděnosti, nespavosti, zhoršené koncentrace a v neposlední řadě i celkovou vyčerpaností (1). A co hůř – vynaložené úsilí a myšlenkové hledání té nejlepší možné varianty může dost zásadně ovlivnit i úsudek. Nepřímo to vyplývá i z jisté studie zveřejněné v magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences (2), jejíž autoři si povšimli, že soudci rozhodující o podmínečném propuštění vězňů jsou s každým dalším rozsudkem méně benevolentní. Jak poznat, zda se tento druh rozhodovací únavy netýká i vás?

Zlato, poraď mi!

Říká se, že kdo zaváhá, nežere. Vy váhat ani hladovět nechcete, ale na druhou stranu nemáte sílu přemýšlet o tom, jestli je lepší připravit svíčkovou nebo jen toasty. Proto si necháte poradit. Většinou od partnera, který je poblíž a celou situaci rozštípne za vás, načež se pak držíte jeho pokynů. Je vám to povědomé? Pak je ortel jasný. No ale co teď s tím?

Neřešte, když nemusíte

Výše jmenovaná psycholožka Lindsay Henderson doporučuje jediné – pokud to jde, svá rozhodnutí co nejvíce zautomatizujte. Příklad si můžete vzít třeba z amerického internetového podnikatele a generálního ředitele asi vůbec nejpopulárnější sociální sítě Marka Zuckerberga (3). O něm je známo, že každý den nosí šedé tričko. Proč to dělá? Hádejte. Jde rutinní cestou jednoduchých voleb a tím, že má o výběru oblečení předem jasno, si denně ušetří alespoň jedno rozhodnutí. Koneckonců, i zesnulý mág počítačového průmyslu Steve Jobs to viděl podobně, jen místo trička preferoval typický černý rolák. Tyto jednoduché volby se mohou týkat hodně oblastí ve vašem životě. Můžete mít každý den stejnou snídani, můžete každý den cvičit i nakupovat ve stejnou hodinu, můžete používat tytéž produkty, čímž si ušetříte zbytečné přemýšlení. Ano, je to trochu stereotypní, ale vaše hlava si alespoň trochu odpočine!

Zdroje: (1) www.health.com/mind-body/decision-fatigue, (2) www.pnas.org/doi/pdf/10.1073/pnas.1018033108, (3) www. cs.wikipedia.org/wiki/Mark_Zuckerberg, (4) www.cs.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat