Nevolnost z cestování není neřešitelná

Dělá se vám v autě šoufl? Poslouchejte při jízdě hudbu, sem tam si kousněte do banánu a popíjejte heřmánkový čaj. Dobrým společníkem na cesty je i mátový esenciální olej.

Tibetský duchovní vůdce dalajlama kdysi řekl, že by člověk měl jednou za rok vyjet někam, kde ještě nikdy nebyl. I brazilský spisovatel Paulo Coelho se k cestování vyjádřil, a to tak, že putování není otázkou peněz, ale odvahy. Že by se také potýkal s nevolností v dopravních prostředcích? Pokud se i vy děsíte každé delší cesty, jsou následující řádky určené přesně pro vás.

Nejste v tom sami

Odhaduje se, že příznaky cestovní nevolnosti neboli kinetózy pociťuje přibližně 30 procent lidí (1). Zatímco kojenci a batolata bývají obecně imunní, nejvíce náchylní jsou k ní děti do 12 let, dále pak těhotné a menstruující ženy a jedinci užívající hormonální léky. Tento neblahý stav se pak projevuje točením a bolestí hlavy, závratěmi, zvýšenou produkcí slin, nadměrným pocením, zvracením i únavou. Proč k němu vůbec dochází?

Zmatek smyslů týkající se pohybu

Dle názoru australského lékaře Nicka Carra je tento druh nevolnosti způsobem jakýmsi smyslovým konfliktem, protože oči vnímají pohyb, ale tělo je v klidu. To, co vidíme, odporuje tomu, co nám říká mechanismus rovnováhy v našem vnitřním uchu (2). Existuje na to nějaký prášek? Samozřejmě, v lékárně jsou k dispozici speciální léčiva na lékařský předpis i bez něj, ovšem pokud si tabletku nevezmete alespoň hodinu před cestou, příliš vám nepomůže. Co další možnosti?

Správně zvolená svačina 

Nevolnost pomůže zmírnit lehké občerstvení a dobře stravitelná jídla, jako jsou například cereálie, pečivo, jablka a banány. Naopak tučné a mastné pokrmy všechno jen zhorší (3), proto se jim raději vyhněte. Možná se budete divit, ale dalším úlevným prostředkem je poslech hudby. Je prokázáno, že tlumí pocity na zvracení (4). Vsadit lze i na inhalaci esenciálního mátového oleje (5). Pozitivní účinky se přisuzují i konzumaci zázvorového či heřmánkového čaje (6).

Zdroje: (1) www.nps.org.au/australian-prescriber/articles/preventing-motion-sickness-in-children, (2) www.houseofwellness.com.au/health/tips/avoid-travel-sickness, (3) www.healthline.com/health/motion-sickness-remedies#quick-tips, (4) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1089947221003993, (5) www.journals.lww.com/nursing/Abstract/2016/07000/Inhaled_peppermint_oil_for_postop_nausea_in.15.aspx, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31215276/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat