Každý třetí rodič dává dětem lék na teplotu zcela neuváženě

Po nedávném výpadku jsou dětské léky na snížení zvýšené teploty opět k dispozici. No sláva! Ovšem i tak by s nimi rodiče měli šetřit. Ale bohužel to nedělají!

Když se dítěti zvýší teplota, řada rodičů začíná panikařit, protože nechce nic riskovat ani podcenit. Koneckonců, jde přece o jasný důkaz počínající nemoci, že? Ovšem rozmohl se takový nešvar. Je jím neuvážené podávání léků, které je až neuvěřitelně běžné. Nejedete v tom náhodou taky?

Dobrý úmysl, který je zbytečný?

Nedá se popřít, že to má příroda skutečně dobře vymyšlené. Poté, co patogeny vstoupí do těla, správně fungující imunitní systém tělesnou teplotu pomalu zvyšuje. Bílé krvinky, které jsou jakousi první obrannou linií, jsou při ní totiž pohyblivější a tím mají k likvidaci nepřátel větší prostor i šanci na úspěch. Když je v těle teplo, choroboplodným zárodkům se navíc výrazně snižuje schopnost rozmnožování, proto rychleji hynou, což vede ke svižnějšímu uzdravení. Taková reakce je naprosto přirozená. Jenže rodiče malých dětí nechtějí čekat, jak válka s bacily dopadne, proto ihned nasazují léky v podobě sirupů a čípků. A to je trochu problém.

Léky nejsou na pořadu dne

Poznatky americké studie provedené Michiganskou univerzitou poukazují na to, že každý třetí rodič sáhne po těchto medikamentech, i když to vlastně není vůbec nutné (1). A co hůř – mnohdy překračuje i doporučené množství, přičemž nedodržuje časový odstup mezi jednotlivými dávkami. Prý je to proto, že tak má pocit, že něco dělá a jen nečinně nepřihlíží dětskému utrpení. Pro většinu malých pacientů však lehké zvýšení teploty není nebezpečné, neboť jak bylo zmíněno v předchozích řádcích, jde o přirozený způsob, jakým obranyschopnost s danou nemocí bojuje. Jiný případ je to samozřejmě ve chvílích, kdy nastoupí horečka, za kterou se považuje teplota vyšší než 38 °C (2). V této situaci už jsou léky žádoucí, a to zejména u kojenců, batolat či jedinců se srdečními chorobami či jinými zdravotními komplikacemi.

Zdroje: (1) www.foxnews.com/health/post-covid-many-parents-giving-kids-fever-reducing-medicine-not-necessary-study?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.cs.wikipedia.org/wiki/Horečka






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat