Videohry mohou být lékem na špatnou náladu

Chcete se zbavit chmur a přijít na jiné a veselejší myšlenky? Zahrajte si videohry. Vůbec nejsou tak škodlivé, jak se o nich říká. Alespoň ne všechny!

Špatné nálady jsou běžnou součástí života. Způsobuje je třeba stres, pracovní vytíženost, nedostatek spánku, zdravotní problémy, trable v partnerském vztahu, záležitosti ohledně financí i různé druhy fobií. Příčin je tedy více než dost. Ale nápravných řešení také.

Správná medicína je pro každého jiná

Někdo chmury zahání sportem, zatímco jiný je „rozchodí“ při procházce s domácím mazlíčkem, zají čokoládou nebo vypotí při sexu. Zabírají i dechová cvičení a hovory s přáteli, stejně jako navýšení přijmu vitaminu D, četba knih či kreslení. Nic z toho vás neláká? Zkuste si zahrát videohry. Kdo si hraje, ten nejenže nezlobí, nemá ani lidově zvanou depku!

Nic není tak horké, jak se uvaří

Divíte se, co je tohle za radu? Ano, máte pravdu. Videohry nemají tu nejlepší pověst. Způsobují prý závislosti a lidé u nich tráví příliš mnoho času. Také kazí oči, podporují násilnické sklony, mohou pokřivit pohled na reálný svět a kdoví, co ještě. Ovšem ono dost záleží na tom, co vlastně člověk hraje. Stále totiž přibývá vědeckých důkazů, které naznačují, že určité druhy her zmírňují neblahé stavy duševního zdraví, do nichž spadají i deprese, úzkosti a posttraumatické stresové poruchy (1). Bezmála 40 procent uživatelů si díky tomuto koníčku nachází nové přátele (2). I tohle bezesporu může přispět k lepší pohodě. Co si tedy pro dobrou náladu zahrát? A hlavně – jak dlouho ve virtuální říši divů vlastně pobýt?

Vsaďte na kostky a logiku

Tři roky starý výzkum publikovaný v magazínu Games for Health Journal (3) dospěl k závěru, že zábavné, nenáročné a jednoduché hry, jako je například Tetris, Bejeweled nebo Candy Crush, které lze hrát v krátkých časových intervalech, jsou pro psychickou pohodu a zmírnění stresu přesně to pravé. Zapomeňte na válečné střílečky a on-line krveprolití, tady byste psychologické výhody zřejmě hledali marně. To stavění různě tvarovaných kostiček nebo skládání bonbonků, to je jiné kafe!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8277305/, (2) www.igea.net/wp-content/uploads/2021/10/DA22-Report-FINAL-19-10-21.pdf, (3) www.liebertpub.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat