Při léčbě závislosti na cigaretách se začnou využívat halucinogeny

Halucinogeny působí změny vnímání, myšlení i vědomí. A představují prý možný způsob, jak snáze skoncovat s cigaretami, myslí si vědci. Skutečně?

Zlozvyk, na který se umírá? Tím je kouření, kterému podle Světové zdravotnické organizace propadlo více než 1,3 miliardy lidí (1). Do přímé souvislosti se pak dává se vším špatným, co člověka jen napadne. V ohrožení se kvůli němu ocitají plíce, cévy, kosti, oči, zuby a vlasy, stejně jako žaludek, mozek, imunita a schopnost reprodukce (2). Navzdory všem neustále připomínaným rizikům a varováním se do procesu odvykání pouštějí jen ti nejodvážnější. A těch je jako šafránu.

Rady za milion

Jak s cigaretami skoncovat? Babskými i odbornými radami se to všude jen hemží. Doporučují se třeba nikotinové náplasti nebo žvýkačky, určité druhy bylinek, hodně časté čištění zubů, pravidelný pohyb, aromaterapie, homeopatika, dechová cvičení i omezení stresových situací a hlavních spouštěčů, jako je třeba káva nebo alkohol. Když nezabere tohle, nabízí se léky na lékařský předpis nebo terapeutická sezení. Není to tak dávno, co se ve vědecké profesi začalo hovořit o další spásné odvykací možnosti. Je ale vážně jen pro otrlé a kdekoho šokem zvedá ze židle.

Jsem v transu a myslím si, že nekouřím

Halucinogeny jsou skupinou psychoaktivních drog dělící se do tří kategorií, a to na psychedelika, disociační drogy a delirogeny. Alternativním názvem jsou pak fantastika, což o ledasčem vypovídá. Působí změny vnímání, myšlení, emocí a vědomí. Na rozdíl od ostatních psychoaktivních drog jako jsou stimulanty a opiáty, které působí na běžné oblasti mysli, zkušenosti po těchto látkách připomínají stav transu, meditace a snění (3). A teď se raději něčeho podržte, právě ta zmíněná psychedelika prý mohou být při odvykání kouření nápomocná. Alespoň tedy podle jisté nedávné studie (4). To má být snad vtip? Celý princip tkví v tom, že si lidé po jejich užití myslí, že jsou nekuřáky, což snižuje šance, že sáhnou po cigaretě. Tak nějak to tvrdí autoři tohoto výzkumu. Není tohle už trochu moc?

Zdroje: (1) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco, (2) www.cdc.gov/tobacco/basic_information/health_effects/index.htm, (3) www.cs.wikipedia.org/wiki/Halucinogen, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4286320/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat