Stres zhoršuje kvalitu spermií

Pokoušíte se o miminko? Pak musíte vědět, že pokud partner nebude v dobré psychické kondici, pravděpodobně se vám nezadaří. Úzkost a stres se totiž s kvalitou spermií neslučuje.

Psychický stres je škodlivý pro kvalitu spermií a ejakulátu, ovlivňuje jeho koncentraci, vzhled a schopnost oplodnit vajíčko, podle studie vedené výzkumnými pracovníky z Kolumbijské univerzity, jejichž výsledky publikoval časopis Fertility and Sterility (1).

V hlavní roli testosteron

Není úplně jasné, jak to funguje, nicméně úzkost pravděpodobně může vyvolat uvolňování steroidních hormonů nazývaných glukokortikoidy, které snižují hladinu testosteronu a produkci spermií. Další možností je oxidační stres, u něhož bylo prokázáno, že ovlivňuje kvalitu semene a plodnost (1).

Hlavně klid a nohy v teple

Podle Americké společnosti pro reprodukční medicínu se neplodnost týká mužů i žen stejnou měrou a kvalita spermatu je klíčovým ukazatelem mužské plodnosti (2). Hlavní autorka studie (1) a docentka epidemiologie Pam Factor-Litvak se nechala slyšet, že u mužů, kteří se cítí stresovaní, je pravděpodobnější, že budou mít nižší koncentrace spermií v ejakulátu, a spermie, které mají, se pravděpodobně dřív či později zdeformují.

Zmíněná odbornice přitom vycházela z dat 193 mužů ve věku 38 až 49 let, jež se v letech 2005 až 2008 zapsali do Studie životního prostředí a reprodukce. Muži dokončili testy na měření pracovního a životního stresu a zároveň poskytli vzorky spermatu. Technici z Kalifornské univerzity následně použili standardní metody používané při testování plodnosti k posouzení koncentrace spermatu, vzhledu a pohyblivosti spermií (1).

Rovnováha mezi prací a životem

Měřeno subjektivně i objektivně, životní stres zhoršil kvalitu spermatu už jen proto, že muži s pracovním vypětím prokazatelně měli sníženou hladinu testosteronu, což ovlivnilo jejich reprodukční zdraví. V této souvislosti odborníci doporučují především fyzickou aktivitu (1).

Pravidelný pohyb může napumpovat tělo endorfiny a dalšími přirozenými nervovými chemikáliemi, které zlepšují pocit pohody. Cvičení také pomáhá přeorientovat mysl na pohyby samotného těla, což odvádí pozornost od psychické únavy. Muži, jež jsou podráždění, by tak měli zvážit rychlejší chůzi, jogging, jízdu na kole, plavání, vzpírání nebo cokoli jiného, co je rozhýbe (3).

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140529100719.htm, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7226946/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027933/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat