Kapavka číhá na každém rohu

Léto je tady a s ním i sexuální turistika. Pokud se nechcete nakazit něčím, co vám bude přidělávat vrásky, chraňte se před pohlavně přenosnými chorobami. Nejen kapavka číhá na každém rohu! Poznáte ji?

Kapavku mohou mít lidé jakéhokoli věku nebo pohlaví. Tato typická pohlavně přenosná choroba často postihuje teplé, vlhké části těla, a pokud se neléčí, může způsobit dlouhodobé zdravotní problémy i neplodnost.

Příznaky

Infekce kapavkou nemusí mít žádné příznaky, ale často o sobě dává vědět bolestí při močení, výtokem z penisu, bolestí varlat, krvácením z děložního čípku po sexu nebo náhodně mezi menstruacemi a bolestí v dolní části zad. Ke kapavce jsou náchylné i tyto další části těla.

  • Rektum: Anální podráždění, rektální výtok, který vypadá jako hnis, skvrny jasně červené krve na toaletním papíru a potřeba namáhání během pohybu střev. To vše jsou indikace a příznaky tohoto stavu. Může se objevit i svědění a bolestivé vyprazdňování.
  • Oči: Bolest očí, citlivost na světlo a výtok podobný hnisu taktéž patří k jasným signálům kapavky.
  • Krk: Bolest v krku a zduřené lymfatické uzliny na krku patří k možným indikátorům infekce.
  • Klouby: Vzácně se kapavka může přenést krví do velkých kloubů a vyvolat onemocnění pohybového aparátu. Postižené klouby jsou zarudlé, oteklé a mimořádně bolestivé, zvláště při pohybu.
  • Kůže: Často se objevují červené, ploché a hrbolaté vyrážky po celém těle, včetně dlaní a chodidel.

Jak se kapavka šíří?

Za přenosem kapavky stojí orální, anální a vaginální sex. Proto se při pohlavním styku chraňte prezervativem. Riziko se pochopitelně snižuje i tím, v monogamním vztahu nikdo nemá sex s nikým jiným.

Nezapojujte se do sexuální aktivity s osobou, která vykazuje známky nebo příznaky pohlavně přenosné choroby, jako je pálení při močení nebo genitální vyrážka. V případě, že máte pochybnosti, kontaktujte lékaře. (Pamatujte, že tato infekce je poměrně běžná a není se za co stydět.)  Léčba vyžaduje nasazení antibiotik, nelze použít volně prodejné medikamenty.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558903/ - celý článek






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat