Skuteční nepřátelé tělesné dehydratace

Že káva odvodňuje? Tak žhavé to s ní není, tak ji z toho vynechte. Spíše si dejte pozor na pivo, vinný střik, energetické nápoje a dietní limonády. To jsou skuteční nepřátelé tělesné hydratace!

Co člověk, to originál. I proto pitný režim každý (ne)dodržuje po svém. Zatímco někdo má láhev s vodou neustále při ruce, jiný se napije až ve chvíli, kdy ho začne bolet hlava. Ať už to máte hozené jakkoli, odborníci se shodují v tom, že hydratace je naprosto klíčová a právě v létě se stává tou nejvyšší zdravotní prioritou. Pojďme se na ten pitný režim ale podívat z trochu jiné stránky. Víte, že některé nápoje o hydrataci paradoxně připravují?

S kávou to nebude tak horké

Nejdříve uvedeme na pravou míru, jak je to s kávou. Také jste už nesčetněkrát slyšeli o tom, že právě ona odvodňuje jako ďas, proto krade hydrataci snad ze všeho nejvíce? Taková tragédie to zase není. Ukázalo se totiž, že konzumace tří šálků denně rovnováhu tekutin v těle nijak zásadně neovlivňuje (1). Co má na ni ale vážně obrovský vliv, to jsou energetické nápoje (2). Jak je to možné, když stejně jako černé zlato obsahují kofein? V čem je tedy rozdíl? Kamenem úrazu jsou prý cukry a umělá sladidla – ty za všechno mohou! A že jich tyhle povzbuzující drinky mají více než dost. Ke všemu se v nich vyskytuje taurin, což je močopudná sloučenina číslo jedna (3). Co dalšího vás v podstatě „vysuší“?

Pivo osvěží, ale počítejte s následky

Známe to všichni – venku je horko, vzduch se ani nehne a sluneční paprsky nás doslova grilují. Vidina ledově vychlazeného piva je tak lákavá! Jenže pivo je pořád alkohol, který zasahuje do sekrece hormonu vazopresinu, jež má pod palcem regulaci výdeje moči (4). Asi je vám jasné, že ani ten vinný střik či alko koktejl nebude tím nejlepším osvěžením, že? A pozor, žádným ternem nejsou ani dietní limonády (5), stejně jako některé přeslazené ovocné džusy.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5563313/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8083152/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5933890/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30392132/, (5) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0162261






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat