Práce z domova devastuje naše tělo i mysl

Pracovat „na dálku“? Dnes běžný jev. Pokud se ale nevrátíme do kanceláře, prý za pár let budeme vypadat úplně jinak. Hrozí nám hrb na zádech, zarudlé oči a pokroucené prsty!

Práce z domova? Má bezesporu své výhody. Vylučuje totiž zdlouhavé dojíždění i kontakt s otravnými kolegy, kteří ruší, kradou jídlo ze společné lednice a zákeřně zapínají či vypínají klimatizaci. Nemluvě o tom, že své povinnosti může člověk vykonávat klidně i v pyžamu, protože se krásně „schová“ za e-mail. Když bůh dá, u všech těch objednávek a vyplňování dokumentů se dají stihnout i nějaké ty práce domácí,  což je bod navíc. Žádný div, že takzvaný home office je pro mnoho zaměstnanců splněným snem. Jenže každá mince má dvě strany. Problémem je hlavně to, že nás může doslova zničit.

Dnes terno, za pár let peklo?

Zda je home office opravdu takové požehnání, to se rozhodli zjistit britští vědci ve spolupráci s odborníky na zdraví i skotskou společností Furniture@Work, která prodává kancelářský nábytek. Vytvořili tedy 3D model ženy, jež dostal pracovní název Anna. Ten má napovědět, jak by lidé pracující z domova mohli do roku 2100 vypadat. Ačkoli jde o pouhý odhad, pohled na tento model opravdu není hezký. „Anna vykazuje mnoho fyzických účinků. Je to kvůli neustálému používání technologií, jejich elektromagnetickému záření, špatnému držení těla a nezdravé konzumované stravě,“ stojí v tiskové zprávě expertů.

Člověk? Spíše příšera!

Jak je na Anně dobře vidět, jedním z hlavních vedlejších efektů je rozvoj shrbených zad, což je důsledek letitého namáhání krku u počítače a práce vykonávané na pohovce. Kromě viditelného hrbu na zádech má model této ženy také zakalené červené oči, a to kvůli nedostatku přirozeného světla. Nelze si nevšimnout ani pokroucených prstů v nepřirozené poloze, jež připomínají drápy – to je „zásluha“ neustálého provádění jemných pohybů, jako je psaní a klikání na počítačovou myš. Anna má rovněž značnou nadváhu a dle výrazu obličeje trpí úzkostí, protože kvůli práci z domova propadla do temných vod sociální izolace. Jestli nás tímto náhledem do budoucnosti odborníci chtěli vyděsit, podařilo se. Nebo máte jiný názor?

Zdroj: www.nypost.com/2023/06/16/3d-model-reveals-what-remote-work-could-do-to-our-bodies/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat