Stresu zbavuje vůně santalového dřeva

Ať už jste „jen“ ve stresu nebo trpíte úzkostí, vůně santalového dřeva vaše chmury rychle rozežene. Santalový olej se dá využít i na vrásky, jizvy, ekzémy, bradavice a plísňové infekce. Už ho máte doma?

Pokud jde o to, jak snížit stres, existuje spousta jednoduchých způsobů. Třeba poslech hudby, krátká procházka, dechové cvičení nebo sport, při kterém se do těla vyplaví endorfiny. Jít se na to ale dá ještě jinak. Můžete totiž jen nečinně sedět a nechat se „omámit“ příjemnou vůní. Nebo jste snad neslyšeli o mocném působení santalového dřeva?

Uklidňuje i povzbuzuje

Jestli toto tajemné dřevité aroma něco spolehlivě dokáže, tak dráždit smysly. Je skutečně smyslné, ne však agresivní, uklidňující a zároveň posilující sebevědomí. Santalové dřevo se v ájurvédských tradicích využívá již stovky let, a to zejména k navození psychické harmonie. Protože napomáhá pocitu relaxace, často se inhaluje při meditaci. Nesporné účinky této vůně potvrzují i vědecké studie, ze kterých vyplývá, že snižuje úzkost lépe než aromaterapie zaměřená na levanduli, pomeranč nebo mátu (1). Ale i další schopnosti santalového dřeva jsou více než zajímavé!

Trochu jiné zkrocení vysokého tlaku

Máte-li potíže s arteriální hypertenzí, i v tomto případě byste na něj měli vsadit. Jistý rakouský výzkum totiž prokázal, že lidé, kteří inhalují toto aroma, mají nejen nižší úroveň stresových hormonů, ale i hodnoty krevního tlaku (2). A teď pozor – poznatky jiné studie zase poukazují na to, že jistá sloučenina nalezená v santalovém oleji podporuje buněčnou smrt rakovinných buněk, což je přínosné při onkologických onemocněních kůže (3). Tím se vlastně pozvolna dostáváme k pozitivům vnějšího použití.

Konec ekzémů a bič na bradavice

Olej ze santalového dřeva pomáhá vyživovat pokožku, zlepšuje její elasticitu a vyrovnává tón pleti. Díky těmto vlastnostem se doporučuje na jizvy, ale vítaný je i v boji proti vráskám (4). Dobře si však vede i při léčbě vyrážek, akné, lupénky, ekzému, běžných bradavic a plísňových infekcí (5). Zaslouží si tedy mít v kosmetické taštičce své místo, nemyslíte?

Zdroje: (1) www.wellandgood.com/sandalwood-perfumes/, (2) www.journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1934578X1601101034, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003986114002239, (4) www.jcdr.net/article_fulltext.asp?issn=0973-709x&year=2018&volume=12&issue=10&page=FC10&issn=0973-709x&id=12125, (5) www.researchgate.net/publication/292557710_Documenting_Grandmas'_prescriptions_for_skin_ailments_in_Valsad_district_Gujarat






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat