Rakovina může souviset s parabeny v kosmetických produktech

Takřka ve všech kosmetických produktech, které si dáváte na vlasy i pokožku, mohou být parabeny. Jak velký je to problém? To posuďte na konci tohoto článku.

Šampon, tělové mléko, oční sérum, make-up nebo opalovací krém. Kdo z nás může říct, že něco takového doma nemá a tedy ani nepoužívá? Jenže co obsažené parabeny, které mají až nebezpečně blízko k rakovině? Jsme s nimi všichni v úzkém kontaktu!

Konzervant, který se vymkl kontrole

Parabeny vždycky nebyly synonymem zla. Dlouho se totiž předpokládalo, že jde o přátelské konzervační látky, které jen zabraňují růstu bakterií, čímž prodlužují trvanlivost pečujících přípravků. Změnila to až studie z roku 2004 (1), která poukázala na to, že ve zhoubných rakovinných nádorech prsu se nachází jejich velmi koncentrované množství. To populaci logicky šokovalo, neboť to bylo vůbec poprvé, co se o parabenech začalo hovořit v souvislosti s onkologickými chorobami. Je s podivem, že do některých produktů přidávají stále.

Kůže jako vstupní brána do těla

Parabeny identifikované ve výše zmíněné studii byly primárně neporušené, což vypovídá o tom, že obešly játra. Co to znamená? Do lidského těla nepronikly prostřednictvím jídla ani něčeho jiného, vstřebaly se přes pokožku. A že jsou to hodně šikovné potvůrky, to se ukázalo záhy, kdy se přišlo na to, že jsou schopné napodobovat nebo interferovat s estrogenem, jehož expozice je jedním z primárních vlivů na rozvoj rakoviny ňader. Do dobrého světla je nevrhla ani další studie (2), která prokázala, že parabeny umějí přeměňovat zdravé buňky na ty rakovinotvorné, tudíž nejde jen o estrogen, ale vlastně celkové zatížení organismu.

Vlastní volba, vlastní rizika

„Parabeny jsou asi jen malým dílkem tohoto problému, protože ve své podstatě bývají jen jednou z mnoha chemikálií, kterým jsme ve svém každodenním prostředí vystaveni,“ myslí si britská vědecká výzkumnice Philippa Darbre, která je zkoumá už řadu let. „Důvod, proč se o jejich přítomnost v pečujících produktech tolik zajímám, je ten, že ženy mají možnost přestat je používat,“ uzavírá tato odbornice (3).

Zdroje: (1) www.centaur.reading.ac.uk/10465/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22744862/, (3) www.wellandgood.com/paraben-update-theres-new-research-on-beautys-most-problematic-preservatives/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat