Znečištění světlem a hlukem způsobuje vážné zdravotní problémy

Bydlíte ve velkém městě? Pak vás studie, která se zaměřila na zdravotní rizika spojená se znečištěním světlem a hlukem, příliš nepotěší. Váš život je v ohrožení!

Žijeme v období temna. Pod ozářenou oblohou našich měst už nejsou vidět hvězdy. Mnoho z nás dávno neví, jak vypadá Mléčná dráha či dechberoucí krása polární záře. Světlo souběžně s hlukem jsou dva nejvíce přehlížené problémy, které by podle odborníků mohly být příčinou předčasných úmrtí.

Podle výzkumu publikovaného v časopise Science Advances (1) znečištění světlem i hlukem negativně ovlivňuje kvalitu života lidí, narušuje spánek a cirkadiánní rytmy. Na to pak navazují srdeční choroby a potíže s vysokým krevním tlakem. Pomůžete si, když si aspoň doma posvítíte něčím „lepším“?

Jsou LED světla „zdravější“?

LED světla jsou energeticky účinnější a levnější, proto nahradila ta „obyčejná“. Jenže co se týče zdraví, už to tak veselé není. Je známo, že modré světlo, které lidově řečeno „ledky“, vydávají, bývá nebezpečné pro zdraví lidí i zvířat. LED světla mohou podle odborníků snížit produkci melatoninu, hlavního hormonu, jež je zodpovědný za úpravu našeho spánkového vzorce, narušit regulaci glukózy a tím zvýšit riziko cukrovky, zhoršit spánkové návyky a nabourat cirkadiánní rytmus. Nedostatek spánku pak časem může vést k mnoha dalším zdravotním komplikacím.

Rizika dlouhodobé expozice hluku

Hovoří se o tom léta. Znečištění hlukem má vážný dopad na naše slyšení. Na potíže si stěžují zejména osoby, které v neustálém hluku pracují, nebo dokonce i bydlí. Ve skutečnosti dvacet procent evropské populace, což odpovídá více než 100 milionům lidí, je dlouhodobě vystaveno hladinám hluku, které jsou pro jejich zdraví škodlivé.

Hlasité zvuky průmyslových strojů, automobilů či kamionů přispívají k úzkosti, vysokému krevnímu tlaku, narušení spánku či nízké produktivitě. A není se čemu divit. Mozek je naprogramován tak, aby monitoroval zvuky pro nebezpečí, i když spíme. Proto, když se za okny ozve rána jako z děla, v těle stoupne hladina adrenalinu a člověk je ihned ve stresu.

Zdroje: (1) www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abl6891, (2) www.eea.europa.eu/publications/environmental-noise-in-europe






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat