Heřmánkový čaj tlumí chronické záněty

Prostředky na posílení imunity se začínají ocitat v centru pozornosti. Jedním z nich je i heřmánkový čaj, který kromě obranyschopnosti prospívá také srdci. A proč se pije i v menopauze?

Ačkoli heřmánek vypadá zcela obyčejně, k posvátným rostlinám patří již odjakživa. Zázračné působení mu přisuzovali už staří Egypťané, kteří ho uctívali jako symbol boha slunce. Protože má tato rostlinka nesporné „uspávací“ schopnosti, řada lidí se domnívá, že se hodí jen na nespavost a tím to hasne. Ale opak je pravdou! O těchto účincích víte?

Útlum chronických zánětů

Věřte, nebo ne, heřmánkový čaj je úžasným protizánětlivým nápojem, a to díky široké škále obsažených antioxidantů (1). S útlumem dlouhotrvajícího zánětu probíhajícího v těle přichází i nižší riziko gastrointestinálních nepříjemností, revmatoidní artritidy, autoimunitních poruch, deprese a několika dalších chronických zdravotních problémů. A to samozřejmě počítá! Stejně jako další fantastické benefity.

Podpora zdravého srdce

Některé heřmánkové antioxidanty, konkrétně pak flavonoidy, pomáhají zlepšit zdraví kardiovaskulárního systému tím, že regulují škodlivý cholesterol a normalizují krevní tlak (2). Jeho pravidelná konzumace tedy srdci udělá náramně dobře! Z části i proto, že je také účinným prostředkem proti stresu (3). Mimochodem, věděli jste, že tato bylinka zmírňuje bolesti různého původu (4)? Funguje tedy jako přírodní analgetikum, které nemá žádné vedlejší účinky. No vida, a pak že je dobrá jenom na spaní, že? S blížícím se podzimem si udělejte pořádné zásoby, opravdu vám přijdou vhod.

Posílení imunity a ochrana před bacily

Heřmánek totiž omezuje i pravděpodobnost rakoviny a souběžně posiluje imunitu, čímž zvyšuje odolnost organismu (5). Zároveň optimalizuje hladinu cukru v krvi (6), uklidňuje podrážděný žaludek a ulevuje od nepříjemných symptomů menopauzy (7). Už je vám asi jasné, proč ho mít vždy po ruce!

Zdroje: (1) www.ephysician.ir/index.php/browse-issues/2016/9/480-3024, (2) www.academic.oup.com/nutritionreviews/article/70/9/491/1834893?login=false, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27912875/, (4) www.ephysician.ir/index.php/browse-issues/2016/9/480- 3024, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31261749/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31987240/, (7) www.realsimple.com/health/mind-mood/emotional-health/chamomile-tea-benefits






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat