Kocovina se s věkem zhoršuje

Mít kocovinu, to vážně není žádná hitparáda. Proč je to ve vyšším věku jiné než zamlada? Důvodem je pokulhávající metabolizace alkoholu, snížená odolnost těla i změna týkající se zadržování vody v organismu.

Máte pocit, že lidově zvanou kocovinu snášíte mnohem hůře? Tak to jste pravděpodobně zjistili, že zatímco v mladším věku vám „na srovnání“ stačilo něco malého k jídlu a sklenka vody, teď se z večírku zotavujete celý víkend. Nebo dokonce týden! Ale vážně – co se to děje? Vyšli jste snad ze cviku? Nebo je v tom něco jiného?

Rána, která jsou skutečně těžká

Pulzující bolest hlavy, suchost v puse, neustálý pocit žízně, nevolnost, extrémní citlivost na světlo i hluk, celková slabost a mnohdy i nutkání na zvracení. Příznaky kocoviny jsou dobře známé. Co ale tak známé není, to je skutečnost, že tento neblahý a skličující stav do značné míry ovlivňuje kromě zdraví jater i hormonální rovnováhu (1). Jak člověk stárne, dochází k názoru, že i malé množství alkoholu způsobuje velkou kocovinu a její průběh je čím dál horší a horší. Proč?

Metabolizace trochu pokulhává

Pokud jde o samotnou metabolizaci alkoholu, bylo by naivní myslet si, že i s přibývajícím věkem bude tenhle proces stále šlapat na plné obrátky. Potvrzuje to i americký gastroenterolog David Kahana, který upozorňuje na to, že s každým rokem navíc je tělo při metabolizaci alkoholu méně a méně efektivní, kvůli čemuž tekutá metla lidstva zůstává v organismu mnohem déle a dá větší práci se jí zbavit (2). Stárnutí navíc zahrnuje i celkový pokles odolnosti těla, čímž se snižuje i zotavovací schopnost (3). Další příčinou a vysvětlením je dehydratace, jejíž riziko ve vyšším věku roste samo o sobě. Protože alkohol je diuretikum, v kombinaci se změnami zadržování vody souvisejícími s věkem jeho konzumace může vést k intenzivnější kocovině a tedy i horším příznakům. Je vám asi jasné, že lepší už to nebude, že?

Zdroje: (1) www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/hangovers, (2) www.realsimple.com/why-hangovers-get-worse-with-age-7506142#citation-1, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27159818






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat