Parkinsonova choroba je zakořeněná ve střevech

Poměrně často vás postihuje zácpa? Míváte potíže s polykáním či snad syndromem dráždivého tračníku? Může jít o počáteční příznaky obávané Parkinsonovy choroby.

Ačkoli je Parkinsonova choroba je známá už od starověku, poprvé byla popsána roku 1817 londýnským lékařem Jamesem Parkinsonem. Toto neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy přímo souvisí s úbytkem nervových buněk, v důsledku čehož pacient postupně není schopen ovládat nebo kontrolovat svůj pohyb (1). Jeho příčina byla dlouhá léta nejasná, předpokládalo se však, že v pozadí rozvoje stojí genetické a environmentální faktory. To ale zřejmě není tak docela pravda.

Vědí střeva o všem jako první?

Závěry nejnovějšího výzkumu (2), o nichž informuje odborný magazín Gut, naznačují, že Parkinsonova choroba nezačíná v mozku ani pohybovém aparátu, ale ve střevech. Vyplývá z nich i to, že některé gastrointestinální stavy, jako je například syndrom dráždivého tračníku, potíže s polykáním nebo „obyčejná“ opakující se zácpa, mohou být včasnými varovnými příznaky této nemoci, proto by je nikdo neměl podceňovat. Jde o vůbec první výzkum, který na tuto podivnou souvislost naráží.  

Poslouchejte své tělo

Zahrnuto do něj bylo bezmála 25 tisíc lidí s diagnózou Parkinsonovy choroby i jiným neurologickým onemocněním. Všichni respondenti byli několik let sledováni, přičemž pravidelně absolvovali lékařské testy, které se mimo jiné zaměřovaly i na schopnost trávení a samotnou kondici střev. Po analýze nashromážděných dat vyšlo najevo, že tato choroba přímo souvisí s opožděným vyprazdňováním žaludku i výše zmíněnou zácpou, neboť lidé, kteří těmito obtížemi trpí, jsou k Parkinsonově chorobě náchylnější a ve vysokém procentu případů je také postihne.

I nenápadné signály mohou být varováním

„Naše zjištění nás nabádá k ostražitosti ohledně jakýchkoli gastrointestinálních symptomů. Ty mohou hrát roli ve včasné diagnóze a hlavně léčbě Parkinsonovy choroby,“ uzavřeli autoři studie tiskovou zprávu (3).

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Parkinsonova_nemoc, (2) www.gut.bmj.com/content/early/2023/07/12/gutjnl-2023-329685?rss=1, (3) www.nypost.com/2023/08/25/parkinsons-may-originate-in-the-gut-warning-signs-study/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat