Stres v těle opravdu spouští záněty, alergie či lupénku

Vědci z Michiganu jako první popsali biologické mechanismy účinků psychologického stresu na imunitní systém a následný rozvoj autoimunitních onemocnění a alergií. Stres skutečně spouští reakce v těle, které vedou ke zvýšené zánětlivosti, alergiím, astmatu, lupénce a jiným autoimunitním onemocněním. Dlouhodobý stres přitom také vyvolává rakovinu.

Když je člověk ve stresu, v jeho mozkovém centru hypotalamu se vylučuje kortikoliberin. To je faktor (hormon) uvolňující kortikotropin (CRF). Mastocyty neboli žírné buňky sídlící v kožní tkáni a trávicím traktu, které náležejí mezi buňky imunitního systému, pak aktivují své receptory CRF-1 a začnou uvolňovat velké množství histaminu. Vzniká tak různé onemocnění podle lokalizace (kůže/trávicí trakt) – lupénka, astma, alergie, syndrom chronického zánětu střev apod.

„Když nastane velký stres, CRF1 říká těmto buňkám, aby uvolňovaly chemické látky, které vedou k zánětům a alergickým reakcím, jako jsou syndrom dráždivého tračníku, astma, život ohrožující potravinové alergie a autoimunitní onemocnění jako lupus,“ tvrdí docent Adam Moeser z University of Michigan.

Jeho tým jako první pospal přesnou cestu a mechanismus vzniku autoimunních onemocnění a alergií v důsledku psychologického stresu.

První pomoc proti stresu

Výše zmíněný výzkum je jen dalším důkazem, jak moc nám přemíra stresu škodí. A protože jen málokdo z nás má možnost změnit svůj život tak, aby se v něm stres vůbec nevyskytoval, je nutné naučit se s ním bojovat. Jaké postupy fungují?

Síla hudby

Když se řekne relaxace a hudba, většina lidí si představí jakési relaxační skladby, které se ovšem ne každému líbí. Naštěstí zdaleka nejsme odkázáni jen na tuto specifickou hudbu! Klidně si do sluchátek pusťte takovou, která se vám líbí a která vám zaručí úsměv na rtech. Je jedno, jaký žánr to bude – každý jsme jiný, a tak nás dokáže uvolnit jiná hudba. Mimochodem, pokud máte za sebou náročný den a jedete z práce, můžete se zaposlouchat do muziky už v tu chvíli. Hned vám bude lépe!

Žádný Facebook

Podle studie Americké psychologické asociace přispívají sociální média a e-maily k našemu stresu. A tak když se ho chcete opravdu zbavit, budete se muset na nějakou dobu „odstřihnout“ i od těchto vychytávek moderní doby. Mobilní telefon ukliďte někam ze svého dosahu a počítač ani nezapínejte. Možná to bude zpočátku těžké, ale zvyknete si. Však o nic nepřijdete, jen o stres!

Prostě zvolněte

Přiběhnete domů z práce celí vystresovaní a tam se rychle pustíte do plnění dalších povinností, plní výčitek, že zase nestíháte? Pak se zastavte a položte si jednoduchou otázku: „Co nejhoršího se může stát, když to nádobí dneska neumyju/když nezametu a nevytřu/když nevyžehlím a neposkládám prádlo?“ Ona je na ni totiž velmi jednoduchá odpověď. Nestane se nic hrozného. Naopak když vyměníte shon doma například za klidný rodinný večer nebo večer ve společnosti knihy, bude vám mnohem lépe.

Co se povedlo

Máte pocit, že se vám nic nedaří, stíhá vás jeden průšvih za druhým, všechno se vám tak nějak hroutí pod rukama? Možná na svůj život koukáte až příliš černě. Zkuste si v takových chvílích sednout, vytáhnout papír a tužku a napsat si, co vás ten který den potkalo dobrého. I kdyby to měly být úplné maličkosti (paní v autobuse se na mě mile usmála, když jsem ji pouštěla sednout, viděla jsem naprosto roztomilé štěně, syn přinesl ze školy jedničku, u pokladny v samoobsluze nebyla fronta a úžasně se mi povedla omáčka na špagety).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat