První pomoc v případě svědění očí

Svědění očí je častým problémem, kterému čelí většina lidí. Bývá extrémně nepříjemné a doprovázené dalšími potížemi, jako je zarudnutí či pálení. Jaké máte možnosti, pokud očím potřebujete ulevit? Spolehněte se na obklady i čajové sáčky!

Vyvážená strava, vyhýbání se alergenům a dobrá hygiena očí snižuje pravděpodobnost toho, že vás kukadla pozlobí svěděním. Ale člověk míní, život mění. Někdy se tomuto stavu vyhnout prostě nedá. Víte, po čem sáhnout, pokud jsou vaše oči zarudlé a svrbící?

Studený obklad

Studený obklad může pomoci uklidnit svědění a zmírnit zánět. Na zavřená víčka jednoduše položte čistý hadřík namočený ve studené vodě (v klidové poloze setrvejte několik minut).

Okurky nakrájené na kolečka

Plátky okurky báječně chladí a pro redukci svědění jsou jako stvořené. Na zavřená víčka položte kolečka okurky hadovky (ideálně vychlazené v lednici) a zhruba deset minut odpočívejte. Postup přes den opakujte podle potřeby.

Teplý obklad

Pokud je zdrojem svědění suchost, může být užitečná i teplá komprese. Použijte čistý ručník, ten namočte do teplé vody, vyždímejte jej a zakryjte si jím zrak. Relaxujte minimálně několik minut.

Sterilní fyziologický roztok

Možná, že vaše oči podráždil nějaký alergen. S ním zatočí sterilní fyziologický roztok z lékárny, jež z oka odstraní nežádoucí látky. Okamžitě poskytuje první pomoc, a to nejen při zasažení očí něčím, co v nich nemá co dělat.

Med

Med se považuje za přírodní sladidlo s antibakteriálními a protizánětlivými účinky (1). Do šálku teplé vody přimíchejte lžičku medu, do roztoku namočte čistý hadřík a otírejte jím své oči.

Aloe vera

Gel aloe vera snižuje zarudnutí a zmírňuje podráždění. Jen se vyhněte tomu, aby se dostal přímo do očí. Jeho aplikace je žádaná pouze kolem nich.

Čajové sáčky

Třísloviny přítomné v čajových sáčcích mohou pomoci redukovat svědění a podráždění v očích. Použité čajové sáčky nechte vychladit v lednici, položte je na uzavřená víčka a takto nechte několik minut působit.

Růžová voda

Růžová voda má přirozené protizánětlivé vlastnosti (2) a dá se použít jako klasické oční kapky. Jen vyberte tu bez konzervačních látek.

Kdy se poradit s lékařem?

Okamžitě se poraďte s očním lékařem, pokud vaše oči nejen svědí, ale i bolí, máte problémy se zrakem nebo výtokem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6589292/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6261181/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat