Zvýšené riziko rakoviny vaječníků hrozí hlavně kadeřnicím a kosmetičkám

Nejasná bolest břicha, trávicí potíže, plynatost, nadýmání, nechutenství, nevolnost či zvracení patří k prvotním signálům, které mohou poukazovat na rakovinu vaječníků. Kdo je tímto druhem karcinomu ohrožován nejčastěji? Jsou to tyto běžné procese!

Podle nové studie (1) povolání zahrnující častý kontakt s možnými karcinogeny (látkami, které způsobují rakovinu), a to včetně barviv, bělidel, syntetických vláken a práškové mastku, mají spojitost s vyšším rizikem rakoviny vaječníků. V první linii tak stojí kosmetičky a kadeřnice. Jak na to vědci přišli?

Nejdřív řekni, čím se živíš

Anita Koushik a její kolegové z Montrealské univerzity porovnali asi 500 místních žen, které měly rakovinu vaječníků s téměř 900 ženami bez rakoviny. Shromáždili také informace o profesích žen a o tom, jak dlouho dámy pracovaly ve svých oborech. Na základě zaměstnání a zdravotní anamnézy účastnic akademici identifikovali 29 potenciálních karcinogenů, mezi které patří bělidlo, polyester a jiná syntetická vlákna nebo barvy na vlasy (1).

Za jak dlouho nemoc propukne?

Analýza odhalila negativní souvislost mezi 20 povoláními a rakovinou vaječníků. U kadeřníků a kosmetiček se riziko po 10 letech v profesi dokonce ztrojnásobilo. Autoři uvedli, že to může být způsobeno častou interakcí s bělením a barvením vlasů (1).

Prokázalo se také, že podobně na tom jsou i stenografové a účetní, ačkoli studie nebyla schopna určit, proč tomu tak je – na vině byl malý počet zkoumaných subjektů v tomto odvětví. Vědci však napsali, že spouštěčem je v tomto případě pravděpodobně sedavé zaměstnání jako takové. Ve skutečnosti účetní pracující deset let nebo více vykazovali dvojnásobné riziko. Za nimi se na nelichotivé příčce umístily osoby u šicích strojů. I ony jsou v pravidelném kontaktu se syntetickými a polyesterovými vlákny (1).

Je čas změnit práci?

Vědci zdůraznili, že velikost vzorku pro každou profesi byla příliš malá na to, aby podpořila rozsáhlé závěry o celkových rizicích. Z tohoto důvodu Anita Koushik říká, že výsledky by neměly od uvedených profesí odrazovat, pouze by mělo být provedeno více studií o pracovních rizicích. Sluší se také uvést, že se mezi faktory nahrávající rakovině vaječníků řadí vyšší věk, pozdní nebo žádné porody, nadváha a obezita, hormonální terapie po menopauze a rodinná anamnéza vaječníků, prsou nebo kolorektální rakovina (1).

Zdroje: (1) www.oem.bmj.com/content/80/9/489







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat