Starší prvorodičky mají vyšší riziko rakoviny prsu

Ženská ňadra rozhodně nejsou v bezpečí. Diagnostikovaných případů rakoviny je rok od roku víc, což lékaře znepokojuje. Její riziko prý zvyšuje i odkládané mateřství, tedy takové, kdy žena prvního potomka porodí okolo pětatřicátého roku života.

Ačkoli je dnes pozdější mateřství v zásadě běžné a normální, ani trochu se nedoporučuje, protože těhotenství ve vyšším věku s sebou nese nebezpečná rizika. Týkají se zejména vyšší pravděpodobnosti předčasného porodu, preeklampsie, gestačního diabetu, vývojových vad plodu, jeho špatné polohy i problémů a placentou. Těmito komplikacemi to ale ještě nekončí, protože ani po narození zdravého potomka není tak docela vyhráno.

Rakovina si vážně nevybírá

Rakovina prsu je celosvětově nejrozšířenější rakovinou. Jenom ve Spojených státech postihla v posledních letech bezmála čtyři miliony žen (1) a situace není kdovíjak příznivá ani v dalších koutech světa, kde představuje každý čtvrtý onkologický případ (2). Její riziko podle nedávné studie (3) uskutečněné britskou výzkumnou univerzitou Imperial College London, jejíž poznatky publikoval magazín Nature Communications, bohužel podstatně zvyšuje i odkládané mateřství.

Mutující buňky jako příčina zdravotní zkázy

Ze závěrů vyplývá, že stejně jako u jiných orgánů se s věkem hromadí mutace i v prsou, což pozdější gravidita může bůhvíproč dost zásadně ovlivnit. Autoři tohoto průzkumu zjistili, že prvorodičky po 35. roce života mají oproti mladším maminkám v prsních tkáních výrazně větší počet zmutovaných buněk, proto jsou k rakovině ňader mnohem náchylnější. Existuje prý poměrně vysoká šance, že se jedna nebo více těchto mutací vyvine v gen, který s rozvojem onkologického onemocnění úzce souvisí. Jde o vůbec první průzkum, který něco takového prokázal. Lékaři, kteří se na něm podíleli, doufají, že tato zjištění populační pohled na pozdější rodičovství alespoň trochu změní.

Zdroje: (1) www.seer.cancer.gov/statfacts/html/breast.html, (2) www.europadonna.org/breast-cancer/, (3) www.nature.com/articles/s41467-023-40608-z






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat