Ideální spánková poloha pro zmírnění menstruačních bolestí

Připravuje vás menstruace o kvalitní spánek? Možná je to tím, že spíte ve špatné poloze. Jaká je ta správná a proč využít polštář navíc?

Když se člověk dobře nevyspí, tak zkrátka nefunguje. Faktory, které tomu brání, známe všichni. Kvalitnímu spánku odporuje stres, noční lustrování mobilních telefonů vyzařujících modré světlo, konzumovaný kofein v pozdějších odpoledních hodinách i ta otravná alergie, která ucpává nos a ztěžuje dýchání. Z lékařského hlediska tu svou roli může sehrát i zvýšená funkce štítné žlázy, srdeční choroby a syndrom neklidných nohou. Z ženského pohledu se k tomu všemu přidává ještě menstruace.

Těžký úděl něžného pohlaví

O spojitosti mezi menstruačním cyklem a spánkovými potížemi existuje celá řada důkazů. A mluví opravdu za všechno. Třeba období nejsilnějšího krvácení se dává do souvislosti se změnami ve vzorcích REM spánku (1). Pravděpodobnost nespavosti také pochopitelně zvyšují bolesti břicha a křeče způsobené kontrakcemi děložních svalů (2), což na vlastní kůži zjišťujeme každý měsíc. Kromě bolestí je zdrojem velkého nepohodlí i srážení krve, které z noční návštěvy toalety udělá učiněný horor. Jak si jen při těchto extrémních podmínkách pořádně odpočinout, že?

Správná poloha spánku jako lék na všechno?

„Spánek a bolest mají obousměrný vztah a současné údaje naznačují, že účinky spánku na bolest jsou pravděpodobně silnější než účinky bolesti na spánek,“ vysvětluje americká psycholožka Sarah Silverman, která je zároveň specialistkou spánkové behaviorální medicíny (3). Jak si tedy ustlat?

Spása v podobě klubíčka

Zkuste se položit na bok s nohama stočenýma do klubíčka. To navrhuje americká gynekoložka Amy Wetter, podle které to krásně uvolní břišní svaly, čímž se zmírní křeče i celkové nepohodlí. Pokud to náhodou nezabere, vložte si mezi kolena polštář, který nabízí extra podporu – ulevíte tím napětí i v dolní části zad.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28239684/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37658359/, (3) www.wellandgood.com/sleeping-positions-period-cramps/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat