Akupresura pomáhá zmírnit bolest, PMS a nespavost

Akupresura je v principu podobná akupunktuře, ale bez použití jehel a dalšího vybavení. Je to fascinující léčebná technika, kterou můžete začít používat již dnes. Skutečně – akupresura není těžká! Stačí jen vědět, na jaký tlakový bod zatlačit.

Naštěstí si stále více lidí uvědomuje, že akupresura může pomoci s bolestí spíše než návykové léky. Na těle je mnoho tlakových bodů – pro zmírnění bolesti, tlakové body pro nevolnost, tlakové body pro vyvolání porodu… a mnoho dalších.

Co je akupresura?

Akupresura má kořeny v tradiční čínské medicíně. Jedná se o „praktickou alternativní medicínu, ve které se tlak aplikuje na body na těle podél 12 hlavních meridiánů, aby se zlepšil tok chi (životní síly). Dalším významem akupresury je metoda aktivace samoléčebných mechanismů těla k léčbě nemocí a zmírnění bolesti.

Můžete provádět autoakupresuru nebo můžete vyhledat akupresurní terapii u certifikovaného specialisty. Autoakupresura je skvělá, protože lze dosáhnout většiny akupresurních bodů, ale pokud to udělá někdo jiný, lze dosáhnout všech bodů – navíc můžete těžit z odborných znalostí této osoby, včetně toho, které body čemu pomáhají, a vhodného načasování a intenzity tlaku.

Co je akupresurní bod?

Akupresurní nebo tlakový bod je bod na těle, na který se tlačí pro terapeutické účely. Stisknutí pouze jednoho tlakového bodu může pomoci zmírnit konkrétní symptom nebo zdravotní stav. V akupresuře je také běžné pracovat na sérii tlakových bodů pro jeden problém nebo jen pro podporu celkové pohody.

Autoakupresura

Funguje autoakupresura? Ano – a dokáže zázraky! Samozřejmě, že ne všechny tlakové body zvládnete tlačit sami, ale na dosah jich máte celou řadu. Je vlastně docela úžasné vidět, kolik bodů se nachází pouze na vašich rukou!

Skvělá věc na autoakupresuře je, že mnoho bodů můžete stimulovat během svého každodenního života. Při čekání ve frontě v obchodě s potravinami můžete dokonce zatlačit na jeden z mnoha tlakových bodů na ruce a je pravděpodobné, že si toho nikdo ani nevšimne.

Obecně může akupresura pomoci uvolnit napětí, posílit krevní oběh a snížit bolest. Zde jsou některé hlavní výhody akupresury pro běžné zdravotní problémy:

Zmírnění bolesti

Jedním z nejoblíbenějších obecných použití akupresury je rozhodně úleva od bolesti. O jaké bolesti mluvíme? Pomáhá od chronické bolesti hlavy, bolesti dolní části zad, porodní bolesti, dysmenoreu a „jiné traumatické bolesti“.

Nejoblíbenějším tlakovým bodem pro bolest a napětí je pravděpodobně LI4, neboli „spojení údolí“ nebo „bod údolí ruky“. Tento bod lze nalézt v pevné kůži mezi palcem a ukazováčkem.

Snížení příznaků PMS

Pro mnoho žen je premenstruační syndrom (PMS) obávanou věcí, kterou je třeba měsíc co měsíc řešit. Kromě klasických věcí, můžete nežádoucí příznaky zlepšit také akupresurou. Manipulace s tlakovými body může pomoci. Ty se nachází na chodidle asi dvě šířky prstu nad místem, kde se spojuje kůže vašeho palce a dalšího prstu.

Potlačení nevolnosti

Jedním z nejoblíbenějších tlakových bodů používaných při nevolnosti a zvracení je tlakový bod, který se ​​nachází na vaší vnitřní paži poblíž vašeho zápěstí. Tlakový bod žaludku, také označovaný jako „vnitřní nádvoří“, je dalším známým bodem zaměřeným na úlevu od nevolnosti. Existuje také několik dalších akupresurních bodů, které mohou být užitečné při nevolnosti a zvracení.

Vyvolání porodu

Mnoho těhotných žen nechce nechat vyvolávat porod nepřirozenými prostředky, a proto se mnohé obracejí k alternativním metodám, jako je akupresura nebo akupunktura. Tlakové body zvyšují průtok krve do dělohy, ovlivňují hormonální reakce a podporují děložní kontrakce.

Těhotná žena by se samozřejmě měla před použitím akupresury k vyvolání porodu poradit se svým lékařem. Totéž platí pro akupunkturu k vyvolání porodu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388088/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8671653/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat