Každodenní návyky zmírňující bolest zad

Co se stane, když si místo vysokých podpatků raději vezmete nízké boty, každé ráno se ihned po probuzení zlehka protáhnete a párkrát za den se zhluboka nadechnete? Přestanou vás tolik bolet záda!

S nepříjemnou bolestí zad přicházejí ještě nepříjemnější komplikace. Běžné oblékání, obouvání, řízení auta, práce, nakupování potravin, péče o děti – to všechno představuje obrovský problém, který se ozývá při každém sebemenším pohybu. Znáte to na vlastní kůži? A víte, jakými jednoduchými návyky se bolest zad dá hodně zkrotit? A to bez prášku!

Začněte den lehkým protažením

Poté, co jste celou noc strávili vleže, může i jemný a nenáročný pohyb podpořit průtok krve a celkovou pohyblivost. Nenuťte se do žádných velkých akcí, zaměřte se na klidnější protažení páteře, k čemuž krásně poslouží cvik zvaný kočičí hřbet. Anebo si ještě v posteli lehněte na záda, pokrčte kolena a přitáhněte je k hrudníku. Po pár opakováních můžete ranní úlevnou rozcvičku ukončit (1).

Boty na vysokém podpatku nechte doma

Při výběru obuvi dejte před stylem a elegancí raději přednost pohodlí. Lodičky nebo kozačky s vysokým podpatkem jsou sice sexy, ale mění držení těla a styl chůze, přičemž na záda vyvíjejí velký tlak. Tím bolesti pochopitelně jen zhoršují. Držte se tedy při zemi – doslova (2).

Nutnost pravidelných přestávek

Pokud máte sedavé zaměstnání, žádný div, že pohybový aparát skutečně trpí. Děláte si pravidelné přestávky? Obecně platí, že po každých 20 minutách sezení je třeba vstát a trochu se projít. Klidně si hoďte i pár dřepů, jestli máte možnost. Jakákoli změna pozice se totiž počítá. A přinese vítanou úlevu (2).

Dýchejte zhluboka

Jistě jste už nesčetněkrát slyšeli o tom, že takzvané hluboké dýchání tlumí stres, zlepšuje koncentraci, normalizuje krevní tlak, zkvalitňuje spánek, a dokonce podporuje i hubnutí. Protože také uklidňuje nervový systém, snižuje i napětí a bolesti různého původu. No vidíte, stačí tak málo! Když navíc budete při sprchování střídat studenou a teplou vodu, bolesti zatnete tipec ještě víc (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538173/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9529058/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9260567/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat