Smích významně zlepšuje zdraví kardiovaskulárního systému

Když se člověk směje, rozšiřuje se mu srdeční tkáň, čímž se zase zvyšuje průtok kyslíku a zlepšuje funkční kapacita celého kardiovaskulárního systému. A to je na podporu srdečního zdraví přesně to pravé!

Jedno lidové přísloví říká, že člověk bez smíchu je jako strom bez květů. Že bez něj tělo chřadne, to potvrzují i odborníci, podle kterých posiluje imunitní systém, zmírňuje bolest a chrání před škodlivými účinky stresu (1). Výhody však nabízí i srdci. A ne jen tak ledajaké!

Lék, co je zdarma

Podle nejnovější britské studie (2) stačí pouhé lehké zasmání k tomu, aby se rozšířila srdeční tkáň a zvýšil se průtok kyslíku do celého těla, což zlepší funkční kapacitu kardiovaskulárního systému a významně podpoří srdeční zdraví. Terapie smíchem by podle jejích autorů měla být běžně zavedena ve zdravotnických institucích, protože má prý ještě silnější vliv, než se dosud předpokládalo. Tento veselý výzkum byl prezentován na letošním výročním zasedání Evropské kardiologické společnosti v nizozemském Amsterdamu, což je vůbec největší světová konference zabývající se srdečním zdravím.

Více humoru rovná se lepší kondice

Britští výzkumníci (2) sledovali 26 dospělých v průměrném věku 64 let, u kterých byla dříve diagnostikována ischemická choroba srdeční. Zatímco jedna polovina skupiny po dobu tří měsíců pravidelně sledovala televizní komediální programy, té druhé experti povolili jen dokumenty o vážných tématech, jako je třeba amazonský deštný prales, globální oteplování nebo politika. Výsledky jednoznačně ukázaly, že skupina sledující komedie vykazuje desetiprocentní zlepšení v množství kyslíku v krvi, lepší pružnost tepen i výrazné snížení zánětlivých biomarkerů – z těch se dá vyčíst, jak moc jsou lidé ohroženi srdečním infarktem nebo mrtvicí, protože poukazují na to, kolik plaku se tvoří v krevních cévách. Závěrečné doporučení je tedy jasné – dle názoru expertů bychom alespoň dvakrát týdně měli dělat věci, které nás rozesmějí. Ať už je to koukání na vtipný seriál v televizi nebo setkání s veselými přáteli, je to skvělá srdeční medicína!

Zdroje: (1) www.helpguide.org/articles/mental-health/laughter-is-the-best-medicine.htm, (2) www.theguardian.com/society/2023/aug/27/the-best-medicine-study-finds-laughter-is-good-for-heart-health






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat