Aktivace vnitřní samoléčebné síly

Aby se naše tělo vyléčilo zranění nebo zánětu, spoléhá se na své vlastní léčivé síly. A některé potraviny mu při samoléčbě mohou být zvláště užitečné.

Bez ohledu na to, zda máme rýmu nebo naražený palec na noze, naše tělo si s takovými drobnými nepřízněmi osudu většinou poradí samo. Velkou roli v tom hrají samoléčebné schopnosti našeho těla, s jejichž pomocí se zotavujeme z drobných poranění, zánětů nebo nemocí.

Na tyto síly můžeme svým způsobem života mít velký vliv. Podpořit tělo může dostatek pohybu a co nejméně stresu. A také některé potraviny, pokud je jíme pravidelně.

Špenát a listová zelenina

Zelená zelenina jako rukola, špenát nebo kapusta zmírňují záněty v těle. Podporují také imunitní systém a stimulují hojení ran. Jsou to tedy opravdové superpotraviny na podporu hojení těla. Za tyto zdravotní přínosy je zodpovědný především vysoký podíl vitaminu C a také vitaminu K a antioxidantů (1).

Med

Med má také silný protizánětlivý účinek. Zabíjí bakterie, proto je užitečný například při nachlazení. Kromě toho působí i na malá poranění: Med ránu chrání, čistí a urychluje její hojení (2).

Ořechy

Ořechy obsahují velké množství bílkovin, zdravých tuků a také minerálních látek a vitamínů. Mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy a další pomáhají tělu léčit a zvyšovat imunitní obranu. Mimochodem podobné účinky mají i lněné nebo konopné semínko a slunečnicová semínka.

Jogurt

Střevo je pro naše zdraví velmi důležité – nachází se zde kolem 70 procent našeho imunitního systému. A aby naše obranyschopnost fungovala optimálně, potřebujeme zdravou střevní flóru a spoustu „dobrých“ střevních bakterií. Jogurt obsahuje mnoho probiotických bakterií mléčného kvašení, a proto má pozitivní vliv na naše střevní zdraví (3).

Kysané zelí a fermentované potraviny

Mezi tzv. probiotika patří také fermentované potraviny. Kysané zelí a korejské kimchi například dodávají střevům mnoho užitečných bakterií a také podporují odstraňování „špatných“ střevních bakterií (3).

Zázvor

Zázvor umí udělat v gastrointestinálním traktu hotové zázraky. Kořen přirozeně pomáhá proti nevolnosti a povzbuzuje trávení. Gingeroly - to jsou štiplavé látky v zázvoru – také působí proti zánětům v těle, a mohou tak pomáhat léčit nemoci, jako je revmatismus a artróza. Zázvor je také účinný proti virům nachlazení a posiluje imunitní systém (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772164/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723656/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat