Bolesti zad během menstruace lze zvládnout

Bolest zad během menstruace není něco, co ženy obcházejí. Znáte všechny příčiny a možnosti úlevy? V nouzi pomohou i teplé zábaly!

Je normální, že ženy během menstruačního cyklu pociťují bolesti břicha, nadýmání a letargii. Některé si dokonce stěžují na bolesti dolní části zad a pánve. Které věci patří k hlavním viníkům?

Kontrakce dělohy

Během menstruace se děloha stahuje, aby odhodila svou vnitřní výstelku. Tyto kontrakce mohou být nesmírně intenzivní, protože děložní svaly pracují na vypuzení menstruační krve (1).

Prostaglandiny

Prostaglandiny jsou látky podobné hormonům, jež se uvolňují během menstruace. Vysoké hladiny prostaglandinů opět mohou způsobit silnější stahy dělohy, což vede k nesnesitelným bolestem zad – už jen proto, že snižují průtok krve a přívod kyslíku do okolních svalů, což způsobuje extrémní nepohodlí (1).

Hormonální změny

I samotné změny hormonálních hladin, zejména estrogenu a progesteronu, mají vliv na citlivost a vnímání bolesti (1).

Zánět

Přítomnost krve a tkáně v pánevní oblasti vyvolává zánětlivou reakci těla a opět způsobuje nepohodlí, které se přenáší do zad (1).

Stres

Není žádným tajemstvím, že mnoho žen pociťuje zvýšenou hladinu stresu před a během krvácení. Vinou toho se necítí fyzicky ani psychicky dobře (1). Co všechno můžete udělat, pokud je to i váš případ?

Teplé zábaly

Aplikace tepla na spodní část zad je užitečná při uvolnění napjatých svalů a zmírnění křečí a bolesti. Pro tepelnou terapii můžete použít termofor, nahřívací podložku nebo si dát teplou koupel (2).

Volně prodejná léčiva

Léky proti bolesti bez předpisu snižují menstruační bolestí zad. Tyto léky fungují tak, že krotí zánět a blokují signály bolesti. Je však důležité dodržovat doporučené dávkování a poradit se s lékařem, pokud máte nějaké zdravotní potíže či pravidelně užíváte jiné léky (2).

Fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita, jako je jemné protahování a jóga, zlepšují krevní oběh, uvolňují přirozené endorfiny proti bolesti a redukují svalové napětí. I když se vám do pohybu nechce, zkuste se „přemluvit“ (2).

Vyvážená strava

Co jíst? Odpověď je jednoduchá. Konzumace potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny a hořčík bojují nejen proti zánětu, ale i svalovým křečím. Doporučuje se ovšem i snížení příjmu kofeinu a soli (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560834/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8943241/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat